READING

Ziua in care mi-am scos inelele si am gatit cu Che...

Ziua in care mi-am scos inelele si am gatit cu Chef Hadad

Ieri am gatit cu Chef Joseph Hadad, despre care am scris in urma cu aproape 2 ani, aici: http://placerileluinoe.ro/tag/joseph-hadad/

S-a intamplat asa: Anul trecut, la sedinta foto pentru editia de iulie-august Harper’s BAZAAR, PR-ul lui Joseph, Anita Panait mi-a spus ca se gandeste in viitor la un proiect cu bloggeri invitati de Joseph sa gateasca impreuna. In urma cu vreo doua luni prietenul Mihai Ursa mi-a spus ca o sa ma sune Anita pentru intalnirea culinara si asta s-a intamplat saptamana trecuta. Am stabilit pentru marti, 14 mai si Joseph m-a sunat cu o zi inainte ca sa imi propuna sa pregatim Peste marocan cu humus.

Joseph Hadad si Anita Panait, la cafea

Joseph Hadad si Anita Panait, la cafea

Miercuri la 10:30 dimineata am venit prin ploaie si mi-am baut cafeaua cu Anita si cu Chef (asa i se adreseaza toata lumea in restaurant). Am stat pe terasa si ma uitam la Joseph cum adulmeca ploaia. “Imi place sa stau aici”, mi-a spus, si am simtit ca e foarte fericit. Copiii cei mari sunt in Israel, (un baiat de 21 de an si o fata de 19) iar mezina are acum 9 ani.

Dupa momentul de nostalgie am coborat in bucatarie. Chef mi-a pus sortul, mi-am scos inelele si mi-am prins parul si m-am postat in dreptul mesei de lucru care era gata pregatita si am inceput.

Reteta aceasta este de la mama lui Joseph pentru masa de Shabat, in fiecare vineri seara, de cand era Joseph copil. Este reteta la care s-a gandit Joseph pentru ca si eu sa i-o pregatesc fiului meu, Avi.

Pot sa va spun ca am avut ceva emotii cand am vazut cutitele perfect ascutite. Va marturisesc ca imi place sa fac deserturi, si cat mai rapide, dar la capitolul “main course” ma limitez la snitele cu cartofi noi, placinte ciobanesti, Saksuka (reteta invatata de la unul dintre bucatarii militari in perioada mea de soldat) si alte diverse combinatii cu oua (ochiuri, omleta, friganele).

Spre norocul meu Dorada era gata filetata, asa ca Chef m-a supravegheat pas cu pas pana cand tigaia a fost pe foc.

O sa las fotografiile surprinse de Adi Popa, http://photochef.ro

(care iti lasa gura apa) sa insoteasca reteta dictata de Chef.

Pestele marocan cu humus a devenit unul dintre felurile mele preferate. Este usor, are un gust senzational si se face atat de repede!

Peste marocan cu humus

(portii pentru 4 persoane)

Ingrediente:

–       Doua Dorada (sau, daca nu aveti chef sa filetati pestele, file de cod).

–       Coriandru (o legatura)

–       Patrunjel (o legatura)

–       4 catei de usturoi

–       3 rosii

–       2 ardei capia (sau ardei grasi)

–       o lamaie

–       1 lingurita si ½ de boia

–       o mana de sare

–       4 linguri de ulei de Floarea Soarelui

–       2 linguri de ulei de masline

 

Cum am preparat:

Am taiat rosiile rondele (atenta la cutit, cum va spuneam)

Apoi au urmat ardeii – taiati pe jumatate, ca in imagini

Pe masura ce taiam legumele, le si asezam in tigaie.

Au urmat cateii de usturoi, taiati in patru si feliile de lamaie – 4-5 felii

Apoi am maruntit (nu tocat) coriandrul si patrunjelul si le-am asezat deasupra.

 

Intr-un bol am amestecat boia, cu sare si cu cele doua feluri de ulei si am amestecat bine, bine pana cand s-a format o pasta.

Am pus in bol, pe rand, cele 4 bucati de Dorada si am imbibat bine, bine, apoi am asezat feliile “cu burta in jos”, solzii in sus, in tigaie, deasupra legumelor si a verdeturilor.

Am adaugat in bolul cu pasta ramasa, “marinada”, vreo 40 de ml de apa si am amestecat din nou, apoi am turnat sosul in tigaie, nu deasupra preparatului, ci incet, intr-o parte.

Apoi am pus capacul si am dat focul mare timp de 3 minute, apoi am lasat pestele meu marocan sa se faca timp de 25 de minute, la foc mediu, pe aragazul mobil. Da, Joseph a folosit un aragaz mobil (il gasiti la Bricostore sau la Dedeman si costa in jur de 200 de lei). Este perfect pentru un picnic la malul marii).

 

La zece minute dupa ce oala incepe sa fiarba se adauga boabele de naut.

Si acum, cum a obtinut Chef frumusete de boabe:

100 de gr. de naut se lasa in apa, la frigider, cu o noapte inainte de a pregati reteta.

De dimineata se scurge apa, se spala bine de tot nautul si se pune intr-o oala cu apa si sare timp de o ora si jumatate. Cand nautul este moale, se spala si se cojeste. Se poate gati si cu coaja, cum va place mai mult.

 

Daca va place mancarea picanta, puteti pune in oala, peste toate legumele, inainte de a pune pestele, si doi ardei iuti taiati pe jumatate.

Adi Popa, the food photographer

Adi Popa, the food photographer

 

Asta este reteta, e o minune, o sa vedeti.

Pofta buna!

Ne revedem cu un nou episod culinar peste vreo luna. Voi pregati impreuna cu Joseph reteta de prajitura cu visine a mamei mele.

 

Pe curand, la Joseph, in Strada Doctor Ion Cantacuzino nr.8 (zona Charles de Gaulle). Aici este si site-ul restaurantului in care ma simt ca in Neveh Tzedek (un cartier boem din Tel-Aviv) http://www.josephrestaurant.ro

 

Surse de inspiratie foto: Adi Popa, Anita Panait, arhiva personala

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here