La prima “sedinta de redactie” #acinceaputere din 2022, Ana Bitu a propus sa scriem despre women’s empowerment, un subiect despre care, da, s-a tot scris. Dar este genul acela de subiect care devine un bun reminder in orice zi a anului si mai ales atunci cand ai aliate pe care te poti baza intr-o situatie grea. The sorority, the “soro, o sa fie bine”, the “fetitza, sunt alaturi de tine”, the respect pentru toate cele care au facut posibila emanciparea femeilor, de la Lisistrata Greciei antice si pana la initiatoarele Women’s March, in secolul prezent.
Asa cum v-am obisnuit deja, fiecare dintre noi 5 scrie din perspectiva proprie despre acelasi subiect.
Am ales sa povestesc pe scurt despre ce am invatat de la femeile puternice din viata mea – familie, prietene (cealalta familie), femei despre care am citit si pe care le admir si personaje din carti.
Ce am invatat:
De la mama am invatat sa merg mai departe, oricat de greu mi-a fost uneori; oricat de greu imi este chiar acum.
De la mamaie (matusa tatalui meu, despre care am mai scris) am invatat sa stochez in memorie toate deliciile culinare ale copilariei si toata eleganta si nonsalanta matusilor si mamaielor.
De la bunica paterna nu am invatat foarte multe (facea niste torturi impecabile, asta nu am invatat, din pacate), dar am mostenit o naivitate pe care abia acum, la varsta de 49 de ani, o tratez in sistem de “terapie intensiva”.
Prietena Ioana Ulmeanu este profesoara mea de feminism. De la Oana am invatat enorm despre Women’s empowerment si “cursurile” continua. Si tot de la ea am invatat sa “stand for my woman rights”, in orice situatie.
Prietena & partenera de business Adriana Chiper – care e alaturi de mine si in momentele de euforie dar si in cele grele si stie exact cand sa trimita un mesaj “intaritor” (inca nu m-am prins cum reuseste asta). De la Adriana am invatat sa fiu mai blanda cu mine.
Prietena & vecina Mirela Bucovicean – care stie sa spuna lucrurilor pe nume, chiar daca uneori doare tare. Este ca un chirurg care te anunta ca trebuie sa faci o operatie grea, dar daca nu o faci acum, e posibil sa nu prinzi urmatorul apus de soare. De la Mirela am invatat sa transez mai bine the issues si sa las detaliile pentru jurnalul meu personal.
Prietena mezina Cerina Ratiu – Nu vorbim noi prea mult (nu avem timp pentru asta si e mult mai tanara decat mine), dar e tare de baza si rezolva orice pe lumea asta. De la Cerina am invatat Zenul Generatiei Y spre Z.
Prietena Corina Esteller – Ne stim de multi ani, nu mai traieste in Romania de alti multi ani, dar cand ne vedem, e ca si cand ne-am despartit acum o saptamana. De la Corina am invatat ca timpul are alte valente, de multe ori.
Prietena Miruna Micsan – care nu stiu cum reuseste de fiecare data, dar imi trimite acele atentii de care am nevoie fara sa stiu ca am nevoie. De la Miruna am invatat ca exista timp si pentru mine.
Prietena Radiana Bratu – Ooo, Radiana are acele puteri de “profiler” si daca va purtati frumos cu ea, va zice si numerele de la Loto. De la Radiana am invatat sa anticipez chestiuni importante. Inca aprofundez anticiparile.
Prietena Tana Enedi – care are marele talent sa faca orice, de la bijuteriile pe care le creeaza la @lifeinmonojewelry si pana la prajiturile de casa pe care le coace cu o viteza de superwoman si pana la amenajarile caselor in care a locuit de-a lungul timpului. De la Tana invat in progrez acest DIY care pentru ea este un stil de viata, purtandu-si hainele minimaliste, un alt trademark al sau.
Prietena Nadia Valeanu – din seria Corina Esteller. Ne stim de la gradinita, parintii nostri au fost toti profesori. Nadia e avocat. Si din pacate/fericire am avut nevoie de serviciile sale. Ce bine e sa ai o prietena avocat!
Cu Mignon Silva ma stiu din perioada Ambasada Israel (din 1995). Mignon a incercat sa ma invete sa ascult mai mult. Uneori mi-a iesit, alteori, nu. Dar Mignon a stiut sa ma asculte de fiecare data si face asta si acum, dupa atatia ani.
Cu prietena Orly Yanay ma stiu tot din perioada ambasadei si tot din 1995. Former security la compania El-Al, artista (picteaza superb), fosta practicanta de Aikido, un talent fantastic la limbi straine. De la Orly am invatat ca viata poate fi luata de la capat la orice varsta, oriunde in lumea asta, chiar si pe o insula indepartata din Caraibe.
Mai sunt si fetele de la Antz, Cristina Pop & Lili Misaila, cu care vorbesc rar, dar bine. Sunt sursa vie de energie si spontan destept. De la ele am invatat ca “fetele sunt cele mai misto”.
De la Magda Soare, hairstylista mea de peste 12 ani, am invatat ca daca parul meu e proaspat vopsit blond si aranjat, echivaleaza cu 4 ore de terapie la psiholog.
Apoi sunt eroinele din biografii & din filme:
Peggy Guggenheim – a ajutat multi barbati artisti, printre care si Brancusi, dar a fost cea care a organizat prima expozitie de grup feminina, la New York, in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Lee Miller – artista suprarealista si fotograf corespondent de razboi in WW2. Unul dintre modelele mele de curaj.
Elsa Schiaparelli – una dintre sursele mele de inspiratie in materie de creativitate si de women power.
Tina Turner – daca ii cititi biografia, o sa descoperiti o forta, o femeie puternica, a real power.
Personajele din carti & filme:
De la Scarlett O’Hara din “Pe aripile vantului” am invatat ceva ce practic destul de des, inca de la varsta de 14 ani, cand am vazut filmul: “O sa ma gandesc la asta maine.”
De la Pippa Lee din cartea ulterior ecranizata “The Private Lives of Pippa Lee” (scrisa de Rebecca Miller) am invatat ca atunci cand trebuie sa faci curat in viata ta, te opresti atunci cand e totul luna, mai privesti doar o data inapoi si mergi mai departe.
De la @centrulfilia, @feminismromania & @girlup.romania invat in fiecare zi cate ceva nou despre Women’s empowerment si va invit si pe voi sa vizitati aceste conturi. Voi lansa de fiecare data aceasta invitatie atunci cand voi vorbi despre femei.
In august 2021 am avut norocul sa parcurg una dintre cele mai women empowerment expozitii, o retrospectiva Pop Art cu nume de care auzisem dar si cu nume necunoscute pana atunci, de la artiste si graficiene si pana la actrite care s-au remarcat prin actiuni care au socat si inspirat la vremea respective, cum sunt discursurile lui Jane Fonda impotriva razboiului din Vietnam: Marjorie, Strider, Brigitte Bardot, Lucia Marcucci, Martah Rosler, Lourdes Castro, Kay Kurt, Yoko Ono, Martine Canneel, Marie Menken, Kiki Kogelnik, Milva Maglione, Evelyne Axell, Angela Garcia, Judy Chicago, Carole Schneemann, Emma Peel, Niki de Sait Phalle (descoperita la Cannes, in 2019, cu ocazia unei retrospective solo), Dorothy Iannone, Hannah Wilke si lunga lista continua. Las aici un link pentru art lovers – https://www.nice.fr/fr/videos/mamac-exposition-les-amazones-du-pop?type=videos
Va las aici in compania celor 4 colege & prietene de la #acinceaputere, Ana Bitu, Cristina Stanciulescu, Diana Cosmin si Mara Coman, de la care am invatat de-a lungul anilor (pentru ca ne stim dinainte de a ne aduna puterile): ca impreuna putem sa fim mai bune si mai puternice, chiar daca vocile noastre canta pe tonuri diferite, ca la Corul Madrigal, dar avem acelasi scop: sa terminam concertul de fiecare data si sa ramanem in aceeasi cheie muzicala de #goodhabits.
Si tot de la Ana, Cristina, Diana si Mara am avut confirmarea ca, oricat de greu ne este uneori, umorul si “hai ca poti” ne ajuta de fiecare data. “Soro, hai ca poti!”.
Surse foto: time.com, #acinceaputere, arhiva personala
NO COMMENT