Toate filmele lui Milos Forman

Milos Forman ( al patrulea ( de la dreapta la stanga), cu o parte din actorii din Hair

 

Milos Forman fumeaza pipa.

Astazi este ziua lui Miloš Forman. Regizorul ceh, nascut in 18 februarie 1932 (ai carui parinti au murit in lagare de concentrare, cumva o poveste asemanatoare cu cea a familiei lui Roman Polanski) este unul dintre regizorii mei preferati. I-am vazut aproape toate filmele, incepand cu Zbor deasupra unui cuib de cuci ( primul film al sau pe teritoriu american), continuand cu celebrul musical Hair si mult premiatul cu 8 Oscaruri Amadeus, urmate de The People vs. Larry Flynt, Valmont sau Man on the Moon, primul film incare mi-a placut Jim Carrey.

Ce am gasit interesant despre Forman: a fost coleg la colegiul King George ( in orasul – statiune balneologica Podebrady) cu Vaclav Havel. In timpul invaziei ruse din Primavara de la Praga din 1968, Forman se afla in Franta si a aflat ca a fost demis de catre studioul unde era angat in tara sa. A luat drumul Americii, unde a lucrat la inceput ca profesor la Columbia University. Are doi fii din prima casatorie cu starul ceh Jana Brejchova ( ambii sunt actori de teatru) si cu cea de a doua sotie are doi gemeni, nascuti in 1999, carora le-a dat numele de Jim si Andy ( dupa Jim Carrey si Andy Kaufman). Pentru 2012 se anunta in cinematografe ultimul sau film, The Ghost of Munich.

Am recitit astazi acest articol scris de Cristina Bazavan, despre Amadeus in viziunea lui Milos Forman. http://atelier.liternet.ro/articol/694/Cristina-Bazavan/Amadeus.html. Am cautat si interviul Cristinei cu Forman ( publicat in urma cu cativa ani in revista Tabu, dar nu l-am gasit – inca).

Un link cu una dintre melodiile preferate din Hair.

http://www.youtube.com/watch?v=MNVx9E55OOw

…si trailerul filmului Amadeus

http://www.youtube.com/watch?v=yIzhAKtEzY0

 

Surse: http://chainedandperfumed.wordpress.com, http://www.allvoices.com

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here