Unul dintre motivele pentru care imi place primavara este ca zilele sunt mai lungi si aduc cu ele mai multe evenimente decat in orice perioada a anului. Iar aici ma refer la “my kind of evenimente”
Asadar:
Joi, 12 aprilie, de la orele 18:30, avem avanpremiera documentarului “Romania Neimblanzita” (regizat de Thomas-Barton Humphreys), la Cinema Elvira Popesco (Bdul Dacia nr. 77). Joi voi fi acolo, negresit. https://www.romanianeimblanzita.ro
Tot joi, si tot la cinema Elvira Popesco, de la orele 20:30, va fi avanpremiera filmului “Cu drag, Vincent” (“Loving Vincent”), regizat de cuplul Hugh Welchman & Dorota Kobiela.
Am avut bucuria sa vad filmul si vi-l recomand cu mare drag. 125 de pictori (printre care si artistele de origine romana Carmen Belean si Catalina Codreanu), au realizat 62,450 de pictograme pictate in ulei, peste care s-au suprapus fetele actorilor. Este o bijuterie de film.
La Galeria Posibila (Popa Petre nr. 6), va recomand expozitia “Momente în timp”, care face parte din proiectul Video Content – Indiscret social, cu lucrarile video ale artistului si muzicianului Catalin Rulea.
Expozitia este vernisata pana in 14 aprilie, asa ca hurry up. https://www.posibila.ro
Intre 13 si 15 aprilie, avem weekendul editiei cu numarul doi a Bucharest Fashion Film Festival, cu filme si evenimente, dezbateri si workshopuri cu si despre moda in secolul 21 si tot ce implica aceasta industrie.
Totul se intampla la Point si la Cinema Elvira Popesco. Aici este programul, care cuprinde cateva documentare pe care abia astept sa le vad! http://bucharestfashionfilm.ro
„Comoara Naiva”, cel mai nou documentar al regizorului Copel Moscu, are screeningul vineri, 13 aprilie, in prezenta regizorului, la Cinema Muzeul Taranului (str. Monetariei, nr. 3), de la 19:00. Inainte de premiera va avea loc proiectia speciala a documentarului scurt „Vine o zi”, realizat in 1985 de Copel Moscu si interzis pe ecranele din Romania in acei ultimi ani de comunism.
Sambata, 14 aprilie, de la 19.30, Institutul Francez din Bucuresti invita publicul la Teatrul Odeon, la spectacolul “Viitorul dureaza indelung”, adaptare a regizorul belgian Michel Bernard dupa cartea autobiografica omonima al filozofului Louis Althusser, in interpretarea lui Angelo Bison.
Apoi sunt spectacolele din LIKE CNDB 2018 You are the context (15 – 27 aprilie). Mai multe detalii gasiti aici.
Pe 21 aprilie, Sorina Topceanu & Team ne-a pregatit o noua expozitie din seria “One Night Gallery”. https://www.facebook.com/onenightgallery/
Suprainfinit Gallery este in pop up pe Calea Victoriei 114 pana in 22 aprilie, cu expo solo “In Parts” a artistului italian Alessandro Teoldi. http://suprainfinit.com
Pentru prietenii care locuiesc in Tel Aviv, va recomand documentarul „Licu, o poveste româneasca”, regizat de Ana Dumitrescu, proiectat pe 27 aprilie, in cadrul Solidarity – Tel Aviv Film Festival for Human Rights.
La Anca Poterasu Gallery (Str. Plantelor nr. 58), avem expozitia semnata de designerul Adelina Ivan / To restore or how the stable structures need frail gestures, in display pana in 3 mai. https://ancapoterasu.com
Am lasat la urma cateva proiecte noi, din seria #cumiiplaceluinoemi
Un proiect nou de educație prin cultura al Asociatiei 37, Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice, in care este implicata amica mea cea multiculturala, Irina Balan.
Primul Razboi Mondial a trasat linia frontului prin orasul Targu Ocna, marcandu-i istoria si comunitatea. Elevii de la Colegiul Costache Negri vor experimenta orele de romana si de istorie alaturi de artistii implicati in proiect: Lea Rasovszky, Sorina Vazelina și Nicu Ilfoveanu. Intalnirile cu elevii au loc in spatiul clasei pe care il transforma, pe parcursul proiectului, dar si in muzee, langa monumente, pe dealurile din jurul orașului sau in transee-relicve, pe strazile orasului si in cimitirul monument pe care le descopera alaturi de artisti. Aici este pagina proiectului: https://www.facebook.com/CercArtaContemporana/
Vineri, 13 aprilie, la Mobius Gallery, de la orele 19:00 va fi vernisata expozitia “HIDDEN SORROWS/ ROMA STORIES”, avandu-l curator pe Eugen Rădescu.
„TRISTEȚI ASCUNSE: POVEȘTI ROME” prezinta in exclusivitate artisti romani de etnie roma, expozitia fiind un exercitiu de imaginatie colectiva despre pozitionarea in majoritate a unei etnii/identitati cu un trecut si prezent zbuciumat. Artistii din display;. George Vasilescu, Eugen Raportoru, Mihaela Cîmpeanu, Kurt Vio, Marian Petre, Anton Nistor. (Str. Mendellev nr. 2), http://www.mobius-gallery.com
La jumatatea lunii trecute s-a deschis Halucinarum Loft, un spatiu multicultural si multiexperiential. Halucinarium se afla la etajul 4 al Intreprinderii de Semnalizari si Automatizari Feroviare (ISAF), construita in anii 70. Pe acest etaj a fost sectia de asamblare rame relee, transformata intr-un loft cu design industrial.
HALUCINARIUM doreste sa contribuie la revirimentului comunitatii artistice locale si si-a deschis usa cu manerul realizat de artista Alina Carp cu vernisajul „Eu nu emit carbon”; un manifest social si ecologic, semnat de echipa de artisti HALUCINARIUM: Rares Balarau, Stefan Botis, Mircea But, Alina Carp, Marian Gheorghe, Sergiu Laslo, Tara von Neudorf, Tudor Oltean, Nicolae Romanitan, Andrei Sclifos, Ioana Sisea, András Szabó, Matei Tigareanu.
Expozitia se intinde pe 400 mp si este gazduita in doua sali gandite ca stadii si reprezentari ale conditiei umane traind sub amprenta carbonului. „Eu nu emit carbon” este deschisa pana in data de 30 mai (program galerie: Marti-Vineri, 15:00-19:00 / Sambata, Duminica 11:00-18:00)/ http://www.halucinarium.com
La finalul lui martie s-a deschis A List Designers Boutique, un spatiu la parterul Bucuresti Mall in care A list selecteaza in fiecare luna un designer roman care sa isi expuna creatiile. Acum se afla in magazin colectia Venerei Arapu, pana in 12 aprilie.
Fiti cu ochii pe conferintele de la Muzeul National al Literaturii Romane, in colaborare cu Institutul Francez. Am ratat conferinta despre Genica Athanasiou (1897-1966), romanca ce a facut parte din avangarda pariziana din anii ’20-’30.
May you have a splendid April, dragilor!
Surse foto: cele de mai sus, https://www.facebook.com/lovingvincentromania/, http://www.institutfrancais.ro/landing, https://www.facebook.com/onenightgallery/, arhiva personala /
NO COMMENT