În ultima ședință de redacție #ACINCEAPUTERE a propus Cristina să scriem astăzi despre solidaritatea dintre femei. Acest “women supporting women” despre care se vorbește foarte mult în ultimii ani.
Titlul articolului meu este sloganul care se strigă cel mai des la Marșul “Împreună pentru siguranța femeilor”, care anul acesta va avea loc în București în data de 20 octombrie. Tot anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție. Acest marș este un exemplu de solidaritate între femei.
Pentru că, de cele mai multe ori femeile sunt solidare atunci când sunt în pericol sau când realizează că numai împreună reușesc să fie auzite.
În istoria mai recentă, pentru mine, cele mai importante exemple de solidaritate feminină sunt momentul în care sufragetele au luptat pentru dreptul de a vota, drept câștigat după proteste, greve susținute, de la scânteile începute în Anglia, SUA, Noua Zeelandă, Germania și până când acestea s-au extins în toată lumea. Perseverența și solidaritatea acestor femei curajoase nu trebuie uitată niciodată.
Un alt exemplu de solidaritate feminină și despre care trebuie să se scrie în toate manualele de istorie este Congresul Internațional al Femeilor, organizat în 27-30 aprilie 1915 la Haga, (foto deschidere material), inițiat de Jane Addams (SUA) și Aletta Jacobs (Olanda). Congresul a adunat peste 1000 de femei care au venit cu soluții concrete de încheiere a primului război mondial. Din păcate, deși președintele american Wilson a considerat acest plan excelent, războiul s-a terminat după aproape 3 ani de la congres, timp în care au pierit milioane de oameni.
Un alt moment de solidaritate feminină a fost în 1961, când ilustratoarea americană de cărți pentru copii Dagmar Wilson împreună cu prietenele sale au înființat Organizația Women Strike For Peace. Femeile astea minunate, susținute și de Coretta Scott King (soția lui Martin Luther King) au reușit să adune peste 50000 de femei la Washington și în alte 59 de orașe din America și au protestat împotriva testelor nucleare, în plin război rece. A fost o victorie pentru că au reușit să contribuie la semnarea tratatului de dezarmare dintre SUA și Uniunea Sovietică, doi ani mai târziu.
Au urmat apoi alte momente de solidaritate feminină, protestele pentru încetarea războiului din Vietnam (recomand documentarul cu și despre Jane Fonda, difuzat pe Max) sau protestele pentru dreptul la avort și până la Women March din ianuarie 2017, unde milioane de femei au militat pentru drepturi fundamentale, de la dreptul la avort si până la egalitate rasială, drepturi LGBTQI+, drepturi pentru emigranți.
Apoi mai sunt exemple de solidaritate feminină pe care mi-am dorit mereu să le adun într-un loc și acum am găsit ocazia, descoperite de-a lungul timpului în literatură,dramaturgie, cinematografie și în muzică.
Încep cu piesa “Lysistrata” scrisă de Aristophan, jucată pentru prima dată în Atena în 411 înaintea erei noastre. Este o comedie dar una militantă pentru pace: personajul principal, Lysistrata, le convinge pe toate femeile să refuze să facă sex cu bărbații lor pentru a pune capăt războiului peloponesian. Asta o transformă pe Lysistrata în prima activistă pentru pace din istoria literaturii.
Filme:
“9 to 5” (1980), idea lui Jane Fonda de a face un film despre condiția femeii care muncește și trebuie să aibă grijă și de familie, în stresul creat de un șef sexist. Joacă alături de Lily Tomlin și Dolly Parton.
“The Witches of Eastwick” (1987), o comedie fantasy cu Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon și Cher.
“The First Wives Club” (1996), cu Bette Midler, Diane Keaton și Goldie Hawn.
“Thelma and Louise” (1991), cu Susan Sarandon și Geena Davis, o dramă și totodată o lecție despre prietenie și despre solidaritate feminină. Este unul dintre filmele mele preferate despre sororitate.
“Les Diaboliques” în varianta 1955, regizat de Georges Clouzot, cu Simone Signoret și Vera Clouzot în rolurile principale și “Diabolique” din 1996, varianta americană, cu Sharon Stone și Isabelle Adjani.
“Hidden Figures” (2016), despre matematicienele de culoare de la NASA care lucrau într-un departament separat, (cu acces la toalete separate), numite și “calculatoarele în fustă”. Este povestea lui Dorothy Vaughan, Katherine Johnson, Mary Jackson și Christine Darden, jucată exemplar de Taraji P. Henson, Octavia Spencer și Janelle Monae.
“The Help”, (2011), cu Viola Davis, Emma Stone, Octavia Spencer, Sissy Spacek și Jessica Chastain, un film despre curaj și prietenie pe acelasi fundal al segregării rasiale din America anilor 60.
“Women Talking” (2022), regizat de Sarah Polley, inspirat dintr-un teribil caz real din colonia Manitoba. Un film despre solidaritate intre femei, cu Rooney Mara, Claire Foy, Frances McDormand, Jessie Buckley. Il puttee urmare pe Max.
Seriale:
“Orange is The New Black” (2013-2019), mai ales pentru episoadele în care personajele sunt unite. Sunt câteva momente absolut memorabile.
“Big Little Lies” (2017-2025).
“The Handmaid’s Tale” (2017-2025), care încă mă bântuie dar care, în contextul actual, dystopia serialului devine realitate în anumite părti ale lumii.
“Glow” (2017-2019), acel serial care te binedispune după o săptămână de muncă. Serialul este inspirat de celebrul sindicat al femeilor care făceau wrestling în anii ’80. “Gorgeous Ladies of Wrestling”.
Un exemplu din prezent de solidaritate feminină cred că este proiectul colegei noastre de la A Cincea Putere, Ana Bîtu, care, alături de Ileana Badiu – Super Age by Ileana Badiu au lansat acest mare proiect cu road trips prin orașele mari ale României, în care vorbesc despre menopauză. Aici vorbim despre solidaritate feminină pe un subiect despre care nu se vorbea deloc până acum 3-4 ani, era un tabu.
Vă invit să citiți articolele scrise de colegele mele Ana Bîtu, Cristina Stănciulescu, Diana Cosmin și Mara.
Suntem cinci femei care ne cunoaștem de peste 15 ani, aduse împreună de Cristina în acest grup care nu are un site sau un cont de Instagram. Pentru că nu avem nevoie de așa ceva. Avem un grup de what’s up unde ne felicităm pentru reușite, ne plângem uneori, glumim sau pur și simplu ne spunem “Bună dimineața!” fix în acele momente în care avem nevoie să ne spună cineva ceva bun.
Surse: https://www.versobooks.com/products/2824-the-rising-of-the-women, https://www.internationalwomensday.com/Activity/15586/The-history-of-IWD, https://www.thestorydepartment.com/structure-the-help/, www.robsmovievault.wordpress.com, www.anothermag.com, https://www.rollingstone.com/feature/9-to-5-turns-35-and-its-still-radical-today-50499/, https://peacepalacelibrary.nl/blog/2015/international-congress-women-1915, https://www.latimes.com/entertainment-arts/books/story/2023-03-07/miriam-toews-women-talking-adapted-screenplay-oscar-nominee, https://coldwar.unc.edu/wp-content/uploads/sites/567/2019/01/Cuba-big-8.jpg, Max, Wikipedia, “O istorie a lumii cu femeile iî prim plan” (Kerstin Lucker & Ute Daenschel), Editura Litera.
Foto: Alex Gâlmeanu.
NO COMMENT