READING

“Plateforme” cu Andreea Nitoi si Matei Schwartz...

“Plateforme” cu Andreea Nitoi si Matei Schwartz

Daca nu stiti inca cine sunt Andreea Nitoi si Matei Schwartz, (desi ma indoiesc), ei bine, pot sa va spun ca sunt doi tineri extrem de creativi si de cool. La o “privire martiana”, as putea spune ca am avut ocazia sa cunosc in ultimii 10 ani cateva personaje ce fac parte din generatia nascuta in  ’80-’90 si in care imi pun speranta ca vor forma acea patura de intelectuali care pot schimba multe in bine in jurul lor: Ioana Dumitrescu si Marina Moldovan (109), Cerina Ratiu (Molecule-F), Ioana Ulmeanu (Elle) si Robert Ratiu (Beau Monde), Lil Bulgac, Andrei Iovu, Ioana Chira, Alexandra Groza (Harper’s BAZAAR), Stefan Cosma si Ioana Casapu (Eclectico Studio), Dana Paun, Oana Radu, Loredana Munteanu, Mihaela Muresanu, Andreea Mogosanu (MOOGU), Lucian Broscatean si lunga lista continua, dar astazi ma opresc la Andreea si la Matei, ca despre coperta lor purtabila este vorba.

Cum i-am cunoscut e simplu: Pe Matei parca il cunosc de cand era mic. Iar pe Andreea am cunoscut-o prin Cerina. Iar cei doi mi-au mai facut o coperta, pentru capitolul II Book Cover Tee, in primavara anului trecut, pe tipar 109.

Ei bine, anul acesta Andreea si Matei au creat si tiparul editiei, cu un nou label cu un nume genial – Fashion For Society – care imi place la nebunie si care promite deja sa fie sold out.

Coperta lor, “Plateforme” a lui Michel Houllebecq este minimalista editiei si o port chiar in acest moment, intr-un outfit almost all white.

Iata ce mi-au raspuns Andreea si Matei la cele cateva intrebari:

 

De ce tocmai cartea asta?

“Pentru ca Platforma vorbeste despre orizonturi – atat personale, cat si profesionale. Suntem intr-o perioada a vietii in care privim cu mare optimism inainte, acceptand in acelasi timp ca totul s-ar putea stinge intr-o fractiune de secunda. In dihotomia asta sta mare parte din frumusetea vietii, nu?”

 

Top 3 carti preferate.

“E foarte greu sa facem un Top 3. Totusi, doua carti – Platforma lui Michel Houellebecq si Un veac de singuratate a lui Gabriel Garcia Marquez – ne-au reprezentat deja in Book Cover Tee. Apoi, nu poate sa nu fie in Top 3 The Rise of Superman, a lui Steven Kotler – este un text pe care ar trebui sa-l citim cu totii în zilele noastre.”

 

Ce personaj de carte va place cel mai mult?

[Matei] “Eh.. mi-au placut foarte multe personaje, in diferite perioade ale vietii. Primul personaj de carte pe care l-am admirat si pe care am cautat sa-l imit era Philip Marlowe. Cred ca aveam vreo 7-8 ani.”

[Andreea] “Pe la 7-8 ani eu ma credeam Maggie Tulliver – mica, bruneta si cu ochii super-mari. N-as stii pe cine sa nominalizez acum. Poate Humbert Humbert, poate Nora lui Sebastian.”

 

Cu ce scriitor crezi ca semeni?

[Matei] “Cand eram mai pusti parca voiam sa am ceva din Hunter S. Thompson. Acum ma simt Matei Schwartz suta la suta hahaha!”

[Andreea] “Hmm. Un fel de Anais Nin, care ar vrea sa fie mai Henry Miller? Adică un fel de Andreea Nitoi.”

 

Cum v-a venit ideea de Fashion For Society? Cu ce companii v-ar placea sa aveti proiecte in viitor, in Romania?

“Ideea Fashion for Society este, in primul rand, un experiment creativ. Am pornit de la premisa de a construi o eticheta de baze vestimentare care sa sustina cauze sociale si am construit intreaga identitate vizuala si povestea etichetei in cadrul unui workshop-experiment care a durat o zi – aproximativ 18 ore. Ne-ar placea sa asociem eticheta cu orice om, organizatie sau brand care va sustine o cauza sociala in care credem.

In sezonul urmator, #fashionforsociety va fi foarte interesat de felul in care sunt tratate femeile pe piata muncii, dar si in familie. Vrem sa ne concentram atentia pozitiva asupra acestei probleme care ne scoate din sarite.”

 

Legat de partenerii mei. Philips – folositi aparatele lor de calcat? Ce v-ar placea sa mai inventeze ?

[Matei] “Andreea, folosești? Eu sunt “print”, nu prea calc.”

[Andreea] “Eu nu prea stiu sa calc, ard haine, degete mai ales. Din cauza asta m-am si obisnuit sa fiu sifonata. Stiti ce-ar fi util? Un fel de ‘stație’ în care pui hainele fix ca in dressing si sa le scoti calcate perfect. Ceva cu aburi recirculati si presiune. Cred.”

 

Daca nu ati fi trait in Romania, in ce tara v-ar fi placut sa traiti si sa creati?

[Matei] “In New York City, cu siguranta. O parte din noi este deja acolo. Si o parte din NYC este aici, cu noi. Poate ca o sa par nebun, dar cred ca exista o complementaritate perfecta inte orasele astea doua. Ceva le face sa functioneze – si sa arate – foarte bine impreuna. Atat Bucurestiul, cat si NYC sunt extrem de vii, de dinamice, de imprevizibile. Pastrand proportiile, imi par la fel de dure. Obisnuiam sa zic ca Bucurestiul este ca un drog – il poti consuma pana la auto-distrugere – si am citit de curand o definitie similara pentru metropola de peste Ocean: “NYC is like a casino where the house always wins”. Iubesc orasele astea doua.

_______________________________________________________

 

Cele 22 de coperte purtabile intr-o editie de 100 de tricouri pot fi achizitionate de pe http://www.molecule-f.com sectiunea “KISS&TELL”/Vazut.Placut, de la Carturesti, Galateca si in curand si la Libraria de Carte Engleza Anthony Frost si The Place X.

Pretul unui tricou este de 180 de lei.

Profitul  din vanzarea tricourilor  va fi donat centrului de adoptii canine si feline “Iubirrre”, https://www.facebook.com/Iubirrre?fref=ts, un proiect http://red-panda.ro.

 

Le multumesc inca o data partenerilor mei, care au facut posibila o noua editie Book Cover Tee: Sephora Romania, Stella Artois, cu www.stellaartois.ro (Club des Connaisseurs) si Philips.

Book Cover Tee 5 Tees au fost Ironed by Philips PerfectCare.

 

“Book Cover Tee” este cel mai iubit proiect. Este despre povestea  cartilor preferate ale unor prieteni si oameni dragi mie, care sunt invitati sa spuna intr-o imagine o poveste purtabila, de doua ori pe an, vara si iarna.

 

Puteti sa cititi istoria fiecarui tricou povestita de autori si de mine pe http://placerileluinoe.ro.

 

Va invit sa urmariti filmul de making of realizat de catre Maria Cirstea in studioul lui Vali Barbulescu intr-o zi ploioasa de vineri, mai exact in 27 iunie, cu o mare parte dintre autori.

Multumesc PERIPATETIC pentru muzica de fundal.

https://www.youtube.com/watch?v=aDiYpPxTeNg&feature=youtu.be

 

 

hashtag: #bookcovertee5foriubirrre

 

Fotografii: Vali Barbulescu

Make up: Adina Vlad

 

 

Pe curand, cu o noua coperta si un nou autor drag.

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here