Am vizionat filmul “Oslo” chiar în seara premierei difuzate de HBO România, pe 30 mai. O lansare care a venit într-un moment în care ce a început la Oslo și s-a desăvârșit la Washington acum aproape 29 de ani, trebuie să reînceapă de unde s-a întrerupt, odată cu dispariția lui Rabin.
“Oslo” este realizat după piesa omonimă a lui J.T. Rogers, jucată pe Broadway și premiată cu Tony în 2017 . “Oslo” este despre ceea ce foarte puțini au știut – Acordul de Pace de la Oslo se datorează unor oameni care și-au dorit atât de mult să fie pace între evrei și palestinieni, încât au făcut posibil asta…chiar și pentru doar 2 ani. Mona Juul, Terje Rød-Larsen, profesorul de economie Yair Hirschfeld de la Universitatea din Haifa, istoricul și jurnalistul Ron Pundak, Ahmed Qurei, Ministru de Finanțe (din partea O.E.P), Uri Savir, pe atunci Director General în Ministerul Afacerilor Externe Israelian, Hassan Asfour, partenerul lui Qurei în timpul întâlnirilor secrete dintre cele două echipe de negocieri. Despre Borregaard Manor, locul în care au avut loc aceste întâlniri istorice și tot ce s-a întâmplat acolo, vă las să descoperiți singuri.
În seara zilei de 13 septembrie 1993 eram în aeroportul Ben Gurion (vechiul terminal) și așteptam zborul care mă aducea înapoi în România, la Universitatea din București. Pe toate ecranele din aeroport era transmisă în direct ceremonia de la Washington, momentul memorabil în care Peres și Rabin au dat mâna cu Arafat și toți 3, cu Clinton. Toți pasagerii, arabi și evrei israelieni, turiști străini, ne uitam. Unii au plâns de bucurie. Am plâns și eu, pentru că pacea asta a fost mult așteptată și au suferit prea mulți nevinovați, de ambele părți ale celor două mici teritorii din Middle East.
Pot să vă mai spun că “Oslo” e filmul care te invită la multe Google searches. Vă dau un nume important de căutat: Toril Grandal.
Vizionare plăcută și să fie pace, pentru că este cel mai de preț și mai firesc dar, după sănătate.
Surse foto: https://snl.no/Mona_Juul, HBO România, arhiva personală
NO COMMENT