Intotdeauna voi asocia anul 1986, din punctul de vedere al intamplarilor fericite, cu ” Papa Don’t Preach ” al Madonnei, primul meu zbor cu avionul (in Israel, in acel septembrie) si cu lansarea brandului Nespresso (asta aveam sa aflu ceva mai tarziu).
De vreo 3 ani si ceva (de cand e Nespresso in Romania), am aflat mai multe info despre compania elvetiana cu peste 700 de spatii de Boutique deschise in toata lumea. Mi-au placut mereu povestile de brand asociate mai ales cu oamenii. Pentru ca brandurile sunt, de fapt, echipe intregi formate din zeci, sute sau mii de angajati care contribuie la experienta clientului, la vanzari si la extinderea serviciilor.
Nespresso a inventat capsulele de cafea si ne-a transformat cumva obiceiul de consum. Tot Nespresso a venit si cu ideea reciclarii acestor capsule din aluminiu, metalul care se recicleaza la infinit.
Designul acestui spatiu include in totalitate elementul “reciclare”. Toate materialele folosite pentru realizarea mobilierului provin din surse durabile si economie circulara.
Nespresso ii invita astfel pe consumatori la o noua experientaa cafelei, un conceptimplementatanul acesta si la Cannes, New York si la Praga.
Este un Boutiquede experienta, cum l-a numit Sonia Nastase, in charge cu dezvoltarea companiei in Romania.
Eu va las aici si cateva “facts” despre acest concept, si ma intorc astfel, din nou, la echipe:
Asadar:
Fiecare element din noul Boutique Nespresso are o poveste.
19 luni a durat dezvoltarea acestui nou concept.
50 de specialisti, de 15 nationalitati diferite si din 30 de domenii diferite de activitate au lucrat impreuna la acest proiect.
Culorile, texturile si materialele utilizate au avut ca sursa de inspiratie plantatiile si lumea fermierilor care cultiva si culeg boabele de cafea. Paleta coloristica (nuante naturale), materialele naturale, aluminiul reciclat, podeaua, facuta special sa semene cu podetele de pe plantatiile de cafea.
Povestea preferata 1: blaturile meselor sunt realizate din zat de cafea prelucrat si compactat – resturi de cafea macinata de la fabrica Nespresso din Avanches, Elvetia. Materialul este o inovatie in zona produselor industriale si a necesitat un an de testari pentru obtinerea certificarii. Inventia ii apartine unui angajat Nespresso.
Povestea preferata 2: lampile de deasupra mesei de degustare din magazin au forma celor folosite de fermieri pentru a sorta manual boabele de cafea verde.
Povestea preferata 3: majoritatea elementelor metalice sunt create din aluminiu reciclat din capsulele de cafea Nespresso, iar lemnul folosit la crearea mobilierului provine de la Alpi Wood (http://www.alpiwood.com), o companie care a ridicat standardele in industria prelucrarii lemnului, cu programe de reimpadurire implementate inca din anul 1975.
Noutatea procesului de cumparare din spatiul in care lucrarile de amenajare au fost supervizate de catre arhitectul Bogdan Ciocodeica consta in simplificarea procesului de comanda a cafelei. Dar cea mai importanta este atmosfera din Boutique: discutiile cu echipa, degustarile, povestea designului, un univers…”what else?”. Nu as vrea sa va dau eu detaliile, mai bine va invit sa le descoperiti singuri. Va mai spun doar ca uniformele consilierilor din magazin sunt de inspiratie barista si arata foarte bine.
Recunosc ca eu imi cumpar cafeaua de la Nespresso Boutique, (primul deschis, in septembrie 2015) din CaleaDorobanţi 210. Locuiesc aproape si, apropo de servicii, specialistii de cafea de aici stiu deja ce sortimente de cafea prefer sa cumpar, ce cafea sa imi pregateasca “to go”, iar domnul de la paza imi zambeste amabil de fiecare data. Experiente, dragilor, experiente.
Surse foto: McCann PR, arhiva personala
NO COMMENT