The Miracle on Cobalcescu 45

deschidere mare

 

deschidere 2, Adevarul, 26 noiembrie 1926

Pentru cei care nu stiu inca (desi ma indoiesc), Mega Image a inaugurat oficial saptamana trecuta un nou Concept Stare, intr-una dintre cladirile mele preferate din Bucuresti, de inspiratie Art Deco. Stiam inca de anul trecut ca Mega Image va deschide un concept store, pentru ca au anuntat proiectul in a very creative way: Aici, in spatiul fostelor Garaje Cobalcescu, s-a desfasurat Romanian Design Week 2017.

Romanian Design Week 2017

Romanian Design Week 2017

Romanian Design Week

Romanian Design Week

 

Romanian Design Week 2017

Romanian Design Week 2017

Asa a inceput documentarea mea, stiind ca este o cladire istorica, valoroasa din punct de vedere architectural si urbanistic, un loc care a adunat atatea povesti si drame si schimbari ce fac parte din arborele genealogic al Bucurestiului si din istoria Romaniei.

Din informatiile primite de la Mega Image am aflat ca Garajul Mihaescu a fost construit in perioada 1928-1935, lucrarea fiind comandata pentru acest scop: garaj si atelier auto.

cartea de telefoane 1938

Am primit de la Alberto Grosescu, fotograf si documentarist al Bucurestiului, prin Asociatia ARCEN, fotografii de arhiva din acea perioada, ce reprezinta reclame in Ziarul Adevarul sau din cartea de telefoane. Garajul era si showroom pentru automobilele Nash si Renault.

Adevarul, 29 iulie 1931, reclama

In perioada comunismului, cladirea a fost, pe rand, garaj pentru masinile Sfatului Popular si ale Salvarii (pana in anii ’50). Apoi, dupa Revolutie, a fost aici Garajul Cobalcescu, iar acum primeste o folosinta mai larga: si conducatori auto (care au la dispozitie o parcare cu o capacitate de 68 de locuri, din care 38 cu valet), dar si pietoni (ca mine): un concept store imens (1,800 de mp.), in centrul Bucurestiului plin de farmec si de cladiri istorice.

Mi-a placut mult cum a fost renovata cladirea si cum au fost aduse in prezent elementele originale. La parter si la etajul 1 sunt parcarile. Intrarea in magazin se face de la etajul 3, intr-un spatiu imens si aerisit, cu un aer de hala industriala. Raionul de “Equilibrium Health & Wellness” este foarte bine aprovizionat, am gasit aici in sfarsit piatra de alaum pe care o cautam de ceva vreme. Exista si o galerie de vinuri foarte bine dotata, (I am with spumantul meu preferat, Rhein, de la Cramele Halewood), o fromagerie si un raion de peste proaspat.

Industrial infiltrat in Art Deco

Industrial infiltrat in Art Deco

Dupa ce termini de facut cumparaturile, ti se face foame (iti zic din experienta) si te invit sa urci la etaj pe scara metalica si in fostul pod al cladirii unde este pizzeria Pane&Pomodoro, cu o echipa de Maestro Chefi si pizzaioli ce vine direct de la Napoli.

Farina

Activitati extra shopping (daca mai ai rabdare sa citesti pana la capat materialul asta):

Pe mine m-a fermecat nostalgic povestea cladirii si te invit sa descoperi altfel si alte cladiri proiectate de arhitectul Arghir Culina (n. la 15 iulie 1883, la Grámos, in Grecia – d. in anul 1972, la Bucuresti; anul in care m-am nascut eu). Culina a terminat Scoala Superioara de Arhitectura din Bucuresti si a avut norocul sa creeze in perioada de boom artistic si intelectual a Romaniei.

Iata o lista de cladiri semnate Arghir Culina pe care le stii cu siguranta: Hotelul Cismigiu (fost Hotel Palace, construit in 1912), care i-a apartinut varului arhitectului, inginerul structurist Nicolae Pissiota. Culina constuieste apoi blocul din Hristo Botev 3 (sunt sigura ca e bine structurat, pentru ca a locuit in el o vreme) si Hotelul Ambasador de pe Bulevardul Magheru, Hotelul Louvre, (actualul Capitol), de pe Calea Victoriei, Hotelul Union si Hotelul Liric (Hotel Opera din prezent), dar si caminul studentilor la drept si blocul acela alb si superb de pe Strada Jean Louis Calderon (aproape de Beautyfood).

In 1942 (anul nasterii tatalui meu), Culina a fost numit

membru al Ordinului ‘Steaua Romaniei’ in grad de Ofiter de catre Regele Mihai I.

Apoi a venit comunismul, care i-a confiscat lui Culina toate proprietatile iar noi nu putem decat sa ii multumim in gand si in povestile gasite acestui architect care a daruit Bucurestiului unele dintre cele mai frumoase cladiri.

Daca vrei un tur ghidat, apeleaza cu incredere la Alberto Grosescu, http://www.arcen.info.

Poti incepe chiar cu adresa din Cobalcescu 45, la brat cu bunicii sau strabunicii sau cu o matusa excentrica ce a prins vremurile acelea in care nu era totul roz, dar in care vedeai oamenii frumos imbracati pe strada si mai veseli.

casiera interbelica la deschiderea Mega Image Concept Store din Grigore Cobalcescu 45

casiera interbelica la deschiderea Mega Image Concept Store din Grigore Cobalcescu 45

Me la iaurturi

Me la fructele preferate

Cu Cerina Ratiu si Ioana Dumitrescu la deschiderea oficiala Mega Image Cobalcescu 45

Cu Cerina Ratiu si Ioana Dumitrescu la deschiderea oficiala Mega Image Cobalcescu 45

me, pic by Dragos Toader

me, pic by Dragos Toader

 

Surse de inspiratie: Mega Image, Molecule-F, http://arghirculina.blogspot.ro, Wikipedia, http://www.bucurestiivechisinoi.ro, arhiva personala, http://www.arcen.info

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here