Long Live The Science

"Medicina", Gustav Klimt

“Medicina”, Gustav Klimt

Pentru ca astazi incepe  Saptamana Mondiala a Imunizarii, (24-30 aprilie), consider ca ar fi frumos sa le aduc un omagiu aici tututor oamenilor de stiinta care au creat vaccinuri de-a lungul timpului, din anul 1796 si pana in prezent, salvand milioane de vieti in fiecare an.

Avi dupa vaccinarea din Las Vegas, mai 2015

Avi dupa vaccinarea din Las Vegas, mai 2015

Fix acum 4 ani, am plecat cu familia mea in Las Vegas, intr-un „half sabbatical”. Avi, fiul meu, avea pe atunci 5 ani si 8 luni. Cand am mers sa il inscriem la gradinita, pe lista de documente obligatorii era carnetul de vaccinare. Avea vaccinarile la zi in Romania, dar tot a trebuit sa ii mai facem cateva vaccinuri, pentru ca altfel nu putea intra in colectivitate: pe cel impotriva poliomelitei, si inca vreo trei, adecvate varstei lui.

Avi again

I-au mai facut o data vaccinul impotriva virusului Hepatitei B, avand in vedere ca, atunci cand l-am adoptat (in iarna lui 2013), vaccinarile de la inceputurile vietii lui erau incerte in documentele primite de noi.

Pot sa va zic ca am fost mult mai linistita sa il stiu imunizat. Mi-am amintit atunci de prima mea vaccinare (cea de care imi amintesc), cand eram in clasele primare, la scoala generala din Campina. Si imi mai amintesc de cele 3 saptamani petrecute in casa (eram prin clasa a III-a, deci avem vreo 9 ani), cand, tot intr-un aprilie, am avut pojar (rujeola) si imedit dupa aceea si Oreion (la vremea respectiva nu cred ca ajunsese inca in Romania, avand in vedere ca vaccinul impotriva rujeolei a fost patentat abia pe la inceputul anilor 70).

Cu Avi

In familia mea credem in stiiinta si in medicina, in general, de vreo 4 generatii. Bunicul meu matern obisnuia sa zica: „Cred doar in stiinta. Ma doare ceva, merg la doctor.”

Tema din acest an a Saptamanii imunizarii este Protected Together: Vaccines Work! si isi propune sa sublinieze importanta imunizarii complete pe tot parcursul vietii. Fiecare dintre noi, cei mari, avem responsabilitatea de a ne proteja. Iar cei care avem copii, sa ii imunizam conform cu schema de vaccinare discutata impreuna cu medicul de familie /medicul pediatru.

Apa potabila si vaccinarea au cel mai mare impact in salvarea de vieti. Se estimeaza ca anual, vaccinarea poate salva 6 milioane de vieti, la nivel mondial.

Pot sa scriu aici un intreg tratat cu argumente bazate pe statistici (ador statisticile, poate de ceea am si un master in sociologieJ). Randamentul global anual al investitiilor in vaccinare este estimat undeva intre 12-18%; un beneficiu economic important pentru bugetele de sanatate.

Am tot auzit in ultima vreme de cazuri de rujeola si varsat de vant, mai ales la copiii mici. Mamele au trebuit sa stea acasa cu ei sau sa se interneze cu ei in spital. M-am gandit cat de greu le-a fost sa isi ia concediu de la serviciu, sa lucreze de acasa avand si grija copiilor. Da, era mai simplu sa isi imunizeze copiii, dar nu au avut timp, au amanat momentul. Unii dintre ei „au dat leapsa” virusului mai departe si uite asa ma gandesc cat de usor poate izbucni o epidemie in secolul 21, intr-o tara europeana civilizata.

Pentru intepatura de injectare a vaccinului care dureaza cateva secunde se lucreaza intre 10 ani si 30 ani, cu o investitie ce variaza intre 150 și 462 milioane de Euro, pentru un singur vaccin. 70% din timpul care se aloca procesului de productie al unui vaccin este dedicat controlului calitatii si eficacitatii acestuia. Chiar si asa, la nivel global ne confruntam cu scaderea ratei de vaccinare, de aceea a fost desemnatata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in topul celor 10 amenintari majore la adresa sanatatii. Iar cifrele din Romania nu arata deloc bine in prezent, fiind inregistrata o scadere vizibila a ratei de vaccinare. Din punctul meu de vedere, acest semnale sunt in raport direct cu gradul de educatie al unei persoane. O persoana informata corect isi va vaccina copilul si va avea grija ca acesta sa fie protejat in limitele descoperirilor din medicina contemporane.

Daca nu v-au convins cifrele mele, am pregatit aici o lista cu medici si oameni de stiinta femei carora le datoram unele dintre cele mai importante vaccinuri care salveaza milioane de vieti, in fiecare an.

Dr. Pearl Kendrick si Grace Eldering

Pearl Kendrick (1890-1980) & Grace Eldering (1900-1988) au descoperit doza singulara de vaccin impotriva tetanosului si a difteriei, dupa ce Dr. Anna Wessels Williams (1863–1954) a izolvat tulpina de difterie care ajutat la dezvoltarea vaccinului.

 Dr. Anna Wssels Williams, vaccin impotriva difteriei

Dr. Margaret Pittman

Dr-ului Margaret Pittman (1901-1995) ii datoram baza vaccinul impotriva meningitei, ea fiind cea care a facut cercetare pe bacteria Haemophilus influenza, iar Dr. Isabel Morgan (1911-1996) si Dr. Dorothy Horstmann (1911-2001)fac parte din grupul celor 17 medici care contribuit la crearea  vaccinul impotriva poliomielitei.

Dr. Isabel Morgan

Dr. Dorothy Horstmann

Si datorita lor, poliomielita a fost eradicata in proportie de 99%, la nivel mondial.

Dr. Anne Szarewski, HPV

Dr Anne Szarewski (1959-2014) este unul dintre medicii careia ii datoram vaccinul impotriva virusului HPV.

 Dr. Ruth Bishop

Dr. Ruth Bishop (1933-) a condus echipa de cercetare care a descoperit rotavirusul. Munca lor a stat la baza crearii vaccinului impotriva acestui virus.

Sa fim sanatosi si sa avem grija de cei din jurul nostru. Vaccinarea este primul pas si pot sa sper ca viitorul sa ne aduca si mai multe descoperiri si sa fie eradicate complet boli precum Hepatita C, HIV si cancere. Va tin la curent.

 

Surse: GSK, www.vaccineswork.org

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here