READING

La Balcic, o vizita in Cuibul linistit al Reginei ...

La Balcic, o vizita in Cuibul linistit al Reginei Maria

Ieri am fost sa vizitez pentru a doua oara domeniul Reginei Maria de la Balcic. Daca la prima mea incursiune vizita a fost facuta in graba, de aceasta data am petrecut aproape o zi intreaga in acest loc fermecator.

Vremea a fost fantastica: soare, intrerupt de cateva ploi scurte, cu un cer in culori sepia si bleu, iar uneori albastru-gri. Daca nu ati venit aici pana acum, va recomand acest loc splendid. Se pare ca a fost preferatul Reginei Maria, pe care l-a descoperit in anul 1924, fiind adusa aici de pictorul roman Alexandru Satmari.

Mi-ar fi placut ca decorul casei sa reproduca exact interiorul amenajat de Maria. Se vede clar ca mobilierul inghesuit in incaperile deschise publicului nu isi avea locul acolo. Dar privelistea marii, vazuta din orice camera a vilei este minunata. Mi-am imaginat cum isi petrecea regina serile de vara, in compania pictorilor prieteni ( Gheorghe Petrascu, Stefan Constantinescu) si a copiilor sai, pentru care a avut grija sa dispuna constructia unor case fermecatoare, in gradina proiectata de Jules Janin si ulterior ingrijita de un alt arhitectect de gradini elevetian, Carol Gutmann.

Pentru ca in urma cu o saptamana am fost sa vizitez Gradinile Bahai de langa Akko ( orasul in care locuieste familia mea, in Israel) si eram inca sub influenta aranjamentelor fantastice de acolo, am remarcat imediat asemanarea cu gradinile Reginei Maria de la Balcic. Asa ca aseara am avut explicatia, citind mai mult despre Balcic: Regina Maria a fost una dintre primele adepte ale religiei Bahai, fondata in secolul 19 de persanul Baháu’llah ( care a fost tinut ostatic langa Akko, in timpul regimului otoman de aici). Asa se explica pasiunea  Reginei Maria pentru gradinarit si romantismul sau extraodinar.

Regina Maria si-a numit casa de la Balcic Cuibul linistit. Un nume foarte potrivit. O sa revin aici de fiecare data cu o imensa placere. Iar daca vizitati Cuibul linistit, sa aruncati o privire prin geamurile cinematografului construit aici la cererea Reginei Maria, unde Alteta Sa si invitatii se delectau cu filme western sau de dragoste in serile toride de vara.

Surse: http://atlantis-ariel.blogspot.com, http://www.balcic.net, http://www.gandul.info

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here