Helmut si June

Astazi June (Browne) Newton implineste 89 de ani, dintre care, 57 si i-a petrecut alaturi de sotul sau celebru, fotograful meu preferat, Helmut Newton (care a murit in ianuarie 2004, in urma unui accident de masina). June Newton s-a nascut in Australia, in Melbourne, iar in momentul in care l-a cunoscut pe Newton, in 1947, aceasta era actrita, numele sau de scena era June Brunell.

http://www.fasthomeworkk.com/

June s-a dus sa isi faca o fotografie in studioul recent deschis al lui Newton. Acesta fugise din Germania sa natala si draga, ca sa nu sfarseasca in vreun lagar e concentrare. Cei doi s-au casatorit in anul 1948 si de atunci a inceput o frumoasa aventura care i-a purtat prin Europa. June si Helmut au locuit in Paris, de la finalul anilor ’50 si pana la inceputul anilor ’70 (au locuit in Rue Aubriot si mai apoi in Rue de L’Abbé de l’Epée). Aici a inceput June sa studieze pictura si sa fotografieze. Prima sa reclama a fost pentru tigaretele Gitanes, cand Helmut se imbolnavise de gripa si aceasta i-a luat locul pe set. Ulterior, June Nrwton a colaborat cu revistele de moda Dépêche Mode, Elle, Marie-Claire, Vogue, Nova, Mode Internationale, Egoïste, Vanity Fair, Interview, Stern, Photo sau Passion.

O selectie a acestor fotografii a fost adunata intr-un album foto editat de Taschen si pe care il puteti gasi si in Romania, la Anthony Frost sau la Diverta. Pseudonimul sau artistic este Alice Springs.

June si Helmut isi petreceau o mare parte din timp in casa lor din sudul Frantei, de la Ramatuelle. In anii ’80, cei doi s-au mutat la Monaco, iar iernile si le petreceau in California, unde June a facut o serie de fotografii unor celebs. June a fost si cea mai valoroasa asistenta a sotului sau. L-a fotografiat si l-a filmat in timpul sedintelor foto iar rezultatul este un documentar produs pentru Canal Plus in anul 1995, primul din seria unor alte filme in care aceasta a surprins cele mai speciale momente cu Helmut. In 2007, HBO a lansat un nou documentar cu acelasi nume, pe care imi doresc sa il vad cat de curand.

Acum ceva vreme am citit un material scris de un jurnalist de la The Guardian, despre relatia minunata a celor doi fotografi. June si Helmut obisnuiau sa isi serbeze zilele de nastere inconjurati de cei mai buni prieteni, in restaurantele preferate din Berlin. June Newton pastreaza aceasta traditie si astazi, la 8 ani de la dispatritiai sotului sau.

Fundatia Helmut Newton, inaugurata in anul 2004 de catre June se afla foarte aproape de statia de tren din care a plecat Newton in momentul in care a parasit Berlinul, in anul 1938. Daca ajungeti la Berlin, sa mergeti sa vedeti expozitiile permanente de aici, una dintre ele are in display o selectie a fotografiilor realizate de June Newton. . http://www.helmut-newton.com. Iar la La Grand Palais din Paris, pana in 17 iunie, aveti cea mai recenta expozitie Helmut Newton al carei curator este June.

Trailerul filmului “Helmut by June”: http://www.youtube.com/watch?v=IVD6ZdsXcB0

Surse: wikipedia, http://www.guardian.co.uk, http://pleasurephoto.wordpress.com, http://style-archive.com, http://www.nevernow.com.au, http://ebensolch.at, http://www.stiletto.fr,

zp8497586rq
zp8497586rq

People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
follow me over here