READING

Gypsy Rose, inventatoarea streaptease-ului intelec...

Gypsy Rose, inventatoarea streaptease-ului intelectual

Gypsy Rose Lee ( 9 februarie 1911- 26 aprilie 1970) este sursa de inspiratie a contemporanei Dita Von Teese si unul dintre personajele mele preferate si adevarate.

Gypsy Rose este regina incoronata a burlesque-ului in America, o artista desavarsita care a jucat si in filme si in timpul liber facea colaje pe care le vindea la galeria prietenei sale Peggy Guggenheim, Art of this Century din New-York.

In 1957, Gypsy Rose Lee a scris o piesa de teatru autobiografica, in care personajele principale sunt ea, sora sa, actrita June Havoc si mama acestora, prezentata ca o femeie excentrica si extrem de severa. Piesa s-a transformat intr-un musical cu succes imens pe Broadway si intr-un film, realizat in anul 1962, cu Natalie Wood in rolul lui Gypsy. In 1993, Bette Midler joaca intr-un remake, avand rolul principal.

Gypsy Rose Lee a fost si o mare militanta pentru drepturile animalelor si la finele anilor ’50 a avut mare succes cu o emisiune TV, The Gypsy Rose Lee Show.

Erik Lee Preminger, singurul sau fiu ( cunoscut si sub numele de Erik Kirkland) din relatia lui Gypsy Rose cu regizorul Otto Preminger este actor si scriitor. Erik este autorul unei carti despre mama sa, Gypsy & Me: At Home and on the Road with Gypsy Rose Lee  pe care o puteti cumpara de pe Amazon.

Daca ajungeti la New York, una dintre cele mai frumoase case din Manhattan, Hatch House, i-a apartinut lui Gypsy Rose Lee si a fost cumparata ulterior de Spike Lee ( nu sunt rude, este doar o coincidenta de nume).

Surse texte si foto: www.tinatarnoff.typepad.com, www.radaris.com, http://daytoninmanhattan.blogspot.com, www.cinemaretro.com

zp8497586rq

People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
follow me over here