READING

De ce trebuie să vorbim despre menopauză

De ce trebuie să vorbim despre menopauză

deschidere mare

La începutul lunii trecute m-a invitat Gabriela Călițoiu de la revista ELLE România să ii răspund la căteva întrebări despre menopauză, un subiect încă tabu în multe țări. Gabriela știa că sunt la menopauză deja de cățiva ani și mai știa și că sunt deschisă să vorbesc despre asta, pentru că, de ce nu? Toate femeile vor ajunge aici, într-o bună zi.

IMG_5196

Pentru că astăzi este ziua mea, și pentru că nu toate întrebările și răspunsurile au apărut în materialul ediției de decembrie a revistei; pentru că, după ce am urcat în feed-ul meu de Instagram două poze de la ședința foto și un text scurt care a atras multe comentarii acolo și în privat, de la multe femei care sunt la menopauză sau au mame și prietene ajunse în acest punct; ei bine, m-am gândit să urc astăzi pe blog interviul aproape complet.

Vă invit să citiți materialul Gabrielei, din revistă. Este foarte bine documentat. O să vă șocheze mai ales partea cu istoria menopauzei, una grea pentru femei, chiar până în anii ’70 ai deceniului trecut. De la perioada inchiziției sau de la cea Victoriană nu aveam pretenții, nici măcar de la Freud nu aveam mari așteptări, dar când te gândești că și în prezent, foarte puțini medici ginecologi sau endocrinologi acordă atenție acestui subiect, e dezolant.

În același material o să găsiți câteva sfaturi de îngrijire a pielii oferite de Diana Plăcintescu, medic primar dermato-venerolog. Veți afla despre noutăți Vichy create special pentru femeile aflate la menopauză (gama Neovadiol) și cu siguranță că multe dintre cele care se află în această etapă a vieții se vor gândi că a venit vremea, dacă nu ați făcut-o până acum, să aveți mai multă grijă de voi. Pentru că, așa cum îmi place mie să zic, menopauza poate să fie una dintre cele mai bune perioade din viața unei femei: nu mai trebuie să demonstrezi nimic, nimănui. Îți demonstrezi ție că poți să te bucuri de viață.

16d941f4-64b6-449c-b3fc-18f2a072d77a

Așadar, interviul, aici.

1.Menopauza e încă un subiect extrem de puțin abordat și dezbătut. Dacă despre schimbările hormonale din timpul adolescenței se vorbește destul de des, ni se spune la ce ar trebui să ne așteptăm, cum să ne pregătim pentru asta, nu același lucru se întâmplă și la maturitate, când apar primele semne ale perimenopauzei. Cum a fost în cazul tău? Ai putut să vorbești despre asta onest și deschis cu prietenele tale care deja treceau prin asta, cu mama ta? V-ați oferit sfaturi, ați schimbat experiențe?

Exact la asta mă gândeam să scriu, că despre schimbările hormonale din adolescență se vorbește mult (și este foarte bine), dar menopauza este încă o nișă, un subiect tabu în Romania și este posibil să fie la fel și în alte țări. Știi, măcar în US au făcut un musical care se numește “Menopause” (cred că încă se mai joacă în Las Vegas) și mai sunt stand-up-iste abordează acest subiect (am văzut câteva momente de stand up în Israel, dar interpretate de femei 60+).

Menopause musical

Acum vreo câteva luni, îmi plimbam câinii într-o seară și două tinere (cam la 25+) vorbeau în fața mea despre șefa lor “menopauzată”. Am vrut să le șoptesc: O să ajungeți și voi acolo, fetelor. Toate ajungem, mai devreme sau mai târziuJ.

Prietenele mele, în marea lor majoritate, sunt mai tinere decât mine, nu au ajuns încă la menopauză, dar am povestit cu ele despre asta. Cu mama am vorbit și stiam că la noi în familie (pe linie maternă), și ea și Omama au intrat la menopauză mai devreme, pentru că am primit primul ciclu menstrual la vârste fragede: eu, la 10 ani și vreo 9 luni. Dar, spre deosebire de mama, care a intrat la penomenopauză pe la 43 de ani și a prelungit-o cu medicamente până pe la vreo 50 de ani, eu am intrat în “culoar” pe la 41 de ani iar menopauza s-a fixat la vârsta de 44 de ani. Mai știu de la mama că bunica a avut bufeuri până când a plecat dintre noi (la vârsta de 61 de ani).

 

  1. Te-ai informat dinainte cu privire la perioada perimenopauzei/menopauzei? Sau mai degrabă ai început să te documentezi în momentul în care s-a instalat?

Nu am căutat foarte multe informații, pentru că m-a prins într-o perioadă destul de aglomerată pe plan personal și profesional.

 

  1. Care au fost principalele surse de informare? Site-uri specializate, experiențele altor femei, cărți, medici? Ți se pare că există suficiente informații legate de acest subiect? Ce informații ai fi vrut să afli și nu le-ai putut găsi?

M-am abonat acum vreo 2 ani la newsletterele The Ethel ale platformei @aarp, dar vezi tu, eu împlinesc acum, în decembrie, 49 de ani și încă nu sunt pregătită să citesc materiale despre cum să mergi în vacanțe cu nepoții. Mai găsesc acolo povești despre menopauză, dar sunt spuse de femei care au peste 60 de ani. Pe @goop am mai citit. @danasota a scris câteva materiale foarte utile pentru mine, despre îngrijirea tenului sau alimentație. Am mai citit materiale prin reviste dar încă am niște dilemeJ.

Menopause-Penn-State-Graphic-Medicine

  1. Ai apelat la consultațiile unui medic strict pentru menopauză?

Am discutat cu medicul meu ginecolog despre asta, mi-a recomandat să iau niște suplimente pentru oase (pentru că osteoporoza este unul dintre efectele menopauzei), și să fac sport. Am fost la Pilates câțiva ani, în 2019 chiar am fost foarte conștiincioasă, chiar și în perioada carantinei din martie-mai 2020. Apoi am făcut mult sport pe șantierul apartamentului pe care l-am renovat în următoarea perioadă și apoi, în primăvara acestui an, am început să am niște dureri mari în genunchiul stâng, am făcut radiografie și am aflat că am osul subțiat. Aștept să îmi vină rândul la kineto și fizio, și până atunci mă voi întoarce la Pilates, să lucrez măcar brațele și abdomenul. Mi-am propus ca în această iarnă să investighez mai serios subiectul Noemi la menopauză, pentru că trebuie să mă împrietenesc mai bine cu ea și să o tratez ca pe o reginăJ.

 

  1. Care au fost principalele simptome pe care le-ai resimțit?

În primul rând, stările de nervi, durerile de cap. Credeam că o să scap de migrenele mele “celebre”, tot moștenire pe linia genetică maternă, dar iată, am avut dureri mari de cap în acea perioadă. Ciclul a început să vină neregulat, uneori abundent și foarte dureros, alteori, puțin și în culori “de toamnă”, cum le spuneam eu. Apoi au început bufeurile. Cred că am spus asta într-un interviu, dar partea cu bufeurile a fost cea mai amuzantă în povestea asta. Sunt friguroasă ca un teckel, și vara aveam în geantă o jachetă. Să mă vezi în prima iarna de menopauză, când începea un val de bufeu, că îmi scoteam haina de pe mine. O dată am rămas în tricou cu mânecă scurtă la 10 grade și vânt puternic iar eu îl simțeam ca pe o briză. Alte side effects – A început să îmi transpire părul în zona de la ceafă și asta deja nu mai e funny deloc, dar am învățat să trăiesc și cu asta.

 

  1. Dar în timpul menopauzei?

Bufeurile nu au dispărut, se întâmplă mai rar. Am învățat să îmi reglez și partea cu nervii. Dar am început să mă trezesc noaptea să merg la baie și uneori, somnoroasă, mă mai lovesc de vreo piesă de mobilier și dimineața descopăr o vânătaie nouă. Uneori am insomnii. Le “tratez” citind sau lucrând, până când mi se închid ochii de somn.

 

  1. Te-ai confruntat cu stări de anxietate sau depresie?

Încă nu îmi dau seama dacă e o depresie “serioasă” cauzată de menopauză sau de vremurile pe care le trăim deja de prin 2008. Dar cine nu e în depresie acum?

 

  1. Ce modificări ai resimțit atât la nivel fizic cât și psihic?

În primul rând, oscilațiile de greutate. Am învățat să țin și asta sub control. Sportul face minuni și uite, chiar dacă nu am ajuns eu la Pilates, merg mult pe jos. Am observat că nu mă doare genunchiul atunci când merg. Sunt în stare să merg km. întregi pe jos. Terapie fizică și psihică.

 

  1. Îmi poți povesti un episod cu adevărat supărător pe care l-ai traversat în perioada perimenopauzei/ menopauzei?

Stările de nervi m-au supărat foarte tare. Eram ca o oală sub presiune.

 

  1. Ți s-a schimbat în vreun fel rutina? Fie că e vorba de alimentație, de sport, de ingrijire a pielii, de task-urile de zi cu zi.

Am grija ce mănânc. Scap și la dulciuri, dar cu măsură. Carne nu mănânc oricum, beau lapte de soia deja din 2014 (am descoperit că am  intoleranță la lactoză). Mai mănânc brânzeturi, dar lapte, extrem de rar, și atunci foarte puțin, în cafea. Folosesc creme de îngrijire și serumuri, normal. Rutina demachiere, serum, crema de zi, crema de noapte; crema de corp, după duș.

 

  1. A avut vreun impact asupra modului în care te vezi și te simți ca femeie?

În niciun caz. Vezi tu? Domeniul în care activez eu (comunicarea) mă mențin tânără mai ales în interior – în felul în care țin pasul cu prezentul, cu schimbările sociale, cu arta, muzica, cinematografia, teatrul, lucruri care pe mine mă hrănesc, sunt vitaminele mele pe care luam șiîinainte de a intra la menopauză și pe care nu le voi opri niciodată, atâta vreme cât voi trăi. Trebuie să fiu sănătoasă. Am un copil în vârstă de 11 ani, 3 câini minunați. Trebuie să fiu sănătoasă și freshJ.

 

  1. O întrebare la care înteleg perfect dacă nu vrei să răspunzi: Îti afectează în vreun fel menopauza viața sexuală/ amoroasă?

O să îți răspund cu o glumă-banc: am rădăcini puternice de evreică poloneză. Pentru evreicele poloneze sexul nu este important. Fac parte din acea categorie pentru care sexul și amorul sunt pe un plan mai puțin important.

 

  1. De cele mai multe ori se vorbește doar despre părtile mai puțin plăcute ale menopauzei. Crezi că vine la pachet și cu părți bune? Dacă da, care sunt acestea?

Eu zic că da. Este vorba despre adaptabilitate. Este o perioadă din viața fiecărei femei. Pentru mine, acum, astăzi, este perioada aceea în care chiar vreau să aflu mai multe despre alimentația corectă, și chiar aștept să se scrie mai mult despre asta. Îmi fac analizele anuale, vizita la gineco, ecografia mamară alternată cu mamografia, testele VSH, FSH. Am în plan să merg si la un endocrinolog bun. O prietenă mi-a recomandat întâlnirile de pe zoom “Mindfulness la ceas de seară” organizate de Centrul Seeds for Happiness. Am învățat câteva exerciții de respirație care sunt foarte utile pentru momentele mai puțin plăcute.

Screen Shot 2021-12-05 at 11.41.28 PM

  1. Care crezi că e cea mai mare preconcepție legată de menopauză? Ce ai vrea să clarifici în acest sens?

Că femeile ajunse la menopauză sunt niște bătrâne triste și ciufute. “Grace & Frankie” aka Jane Fonda & Lily Tomlin sunt exemplul perfect că menopauza poate să fie una dintre cele mai bune perioade din viața unei femei. Nu trebuie să demonstreze nimănui, nimic. La menopauză îți demonstrezi ție că poți să te bucuri de viață, să îți găsești liniștea cu acea înțelepciune pe care nu ai avut-o când încă îti venea ciclul și oricum auzeai uneori infama întrebare:”Ești la ciclu de ești așa nervoasă?”

 

  1. Ai spune că s-a schimbat în vreun fel relația cu corpul tău?

Aș spune că astăzi îmi iubesc corpul mai mult decât acum câțiva ani.

 

  1. Care e cel mai important lucru pe care l-ai descoperit/ învățat despre tine în această perioadă?

Am învățat să tolerez mai puțin spre deloc nesimțirea. Am învățat că umorul face minuni la menopauză. We all need să râdem bine și cât mai des.

 

Happy Birthdays to all of you!

 

Surse foto: @oltindogaru ( pentru @elleromania), www.viator.com,  Netflix România, comicsgrinder.com

27a732a8-750e-4269-97f7-22ef6f7317c6

Mulțumesc, Gabriela Călițoiu, pentru întrebări & prezența ta calină, @daria.georgescu (styling), @iulia_pandele (make-up), @ionutrosu_ (hairstyle/ Endorphin Lab) & my @magdasoare pentru blondul meu. @oltindogaru, thank you pentru poze, I love them.

 

 

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here