Dans, dans cu Pina Bausch

Astazi balerina si coregrafa germana Philippina (Pina) Bausch ar fi implinit 72 de ani. Recunosc ca, desi am crescut intr-o familie in care baletul a fost si ramane subiect principal de discutie (mama este profesoara de balet si drama creativa), nu auzisem de Bausch pana anul trecut, cand a fost promovat filmul “Pina” al lui Wim Wenders, un succes fantastic. In Romania filmul a avut parte de un buzz extraordinar si datorita echipei si ideilor creative ale lui Catalin Anchidin si desi nu am vazut filmul in 3D (l-am vizionat la cinematograful meu preferat, Studio) mi-a placut enorm si cum a aparut pe DVD (l-am cumparat de la Anthony Frost), l-am revazut cu aceeasi placere imensa.

Pina Bausch s-a impus in lumea dansului contemporan prin tehnici noi de abordare, cu o experienta acumulata in ani intregi de balet.

Bausch a inceput sa danseze din copilarie si la varsta de 14 ani a fost acceptata la Folwangschule din  Essen, sub indrumarea coregrafului Kurt Joos, unul dintre fondatorii curentului dansului expresionist. Finalul anilor ’50 a gasit-o pe Bausch la prestigioasa “Juilliard School” din New York. A dansat in trupa de balet de la Metropolitan Opera.

Unele dintre cele mai frumoase fotografii ale Pinei Bausch au fost surprinse de Walter Vogel

Dupa trei ani, Bausch s-a intors in Germania si i-a urmat lui Joos la conducerea Folwangschule pana in anul 1972, cand aceasta a devenit directorul artistic al Wuppertal Opera Ballet, care ulterior s-a numit “Tanztheater Wuppertal Pina Bausch”. De atunci si pana la disparitia sa, Pina Bausch a strans in jurul sau o adevarata familie de dansatori, pe care i-am vazut performand absolut mirific in film.

Unele dintre baletele memorabile Bausch sunt  “Rite of Spring” si  “Café Müller”, ambele montate in anii ’70, iar fragmente din aceste doua puneri in scena le veti revedea in film, cu o scenografie de exceptie.

In anul 1983 Pina Bausch a jucat in filmul lui Federico Fellini “And the Ship Sails On”, in rolul La Principessa Lherimia. Fotografia celebra a lui Helmut Newton “Crocodile Eating Ballerina” este legata de momentul coregrafic “Keushleitslegende” din anul 1983.

Aici o puteti vedea pe Pina Bausch intr-o secventa din filmul lui Pedro Almodovar, “Talk to her”. http://www.youtube.com/watch?v=fTKIfYOTULo

CD-ul cu muzica din filmul “Pina”, (absolut superba), poate fi cumparat de pe Amazon. Piesele mele preferate sunt “Tied down” si “ My one and only love’ ale lui Tom Hanreich si “Here and after” a lui Jun Miyake. http://www.youtube.com/watch?v=cNY3muPIc24

Bausch a fost casatorita cu scenograful olandez Rolf Borzik, care a murit de leucemie in anul 1980.

Rolf Borzik (al treilea din stanga)

Pina s-a recasatorit un an mai tarziu cu Ronald Kay, impreuna cu care are un fiu, Ralf-Salomon.

Wim Wenders a inceput sa lucreze la film in anul 2009, iar dupa moartea lui Bausch a avut un moment in care a vrut sa renunte la proiect, dar l-a dus la bun sfarsit datorita echipei de dansatori care si-au dorit acest film trofeu pentru cea care le-a fost ca o mama, sora si cea mai buna prietena.

Ieri am cautat pe google imagini cu Pina Bausch din perioada sa de inceput. Mi-ar fi placut sa o cunosc, sunt sigura ca a fost extraordinara.

“Dansati, dansati, altfel suntem pierduti”.

Aici puteti viziona trailerul filmului, pe care il revad destul de des, cand am nevoie de o pauza placuta si idei fresh.

http://www.youtube.com/watch?v=CNuQVS7q7-A

Si acesta este trailerul “Dancing Dreams”, pe care l-am ratat cand a fost proiectat in Romania. http://www.youtube.com/watch?v=tZnT2sWWU_Q

 

http://www.listal.com, http://www.ballet.co.uk, http://vampdreaminginhollywood.tumblr.com, http://artsalive.ca, http://prelectur.stanford.edu, http://jameswaites.ilatech.org, http://jildysauce.wordpress.com, http://seensense.tumblr.com, http://theaterofoneworld.org, http://www.3quarksdaily.com

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here