READING

Amintiri din copilarie cu mama, tata si tovarasii ...

Amintiri din copilarie cu mama, tata si tovarasii Coco Chanel, Christian Dior si Yves Saint Laurent

mama si tata, Georgeta si Dan Pavel

mama si tata, Georgeta si Dan Pavel

Acum cateva seri m-am intalnit cu niste prieteni dragi, la prezentarea Madalinei Dorobantu. Cum stateam noi in curtea Salii de scrima Floreasca si discutam despre pierderea de vreme din sedinte, mi-am amintit de o intamplare tare simpatica, al carei personaj principal a fost mama.

Vorbim despre primavara anului 1971 (nu ma nascusem inca), intr-o seara ploioasa. Parintii mei lucrau ca profesori in satul Urleta, judetul Prahova si participau la sedinta obligatorie de partid din comuna Banesti. Dupa ce au ajuns pe jos, plouati si infrigurati la Banesti, secretarul de partid de la judet i-a invitat pe participanti sa ia cuvantul intr-o chestiune extrem de serioasa: seriozitatea profesorilor si codul vestimentar al acestora si al elevilor. Cum nimeni nu se grabea sa ia cuvantul si era o plictiseala ingrozitoare, mama, care niciodata nu vorbea la astfel de sedinte, s-a ridicat in picioare si a inceput sa povesteasca pe un ton extrem de convingator despre cea mai recenta lectura a sa, ziarul Partidului comunist francez, l’Humanité (care nu este un ziar comunist, normal) si despre tovarasii Coco Chanel (care murise in luna ianuarie), Christian Dior (care murise, saracul, in 1957) si Yves Saint Laurent, “tovarasi” care indemnau tineretul francez sa fie devotat cauzei si sa infaptuiasca lucuri marete pentru tineretul speranta. Poate ca vi se pare ireal, dar invatatoarea, care fusese desemnata sa intocmeasca minuta nu si-a dat seama (sau poate ca era la fel ca tovarasul de la judet si ca primarul comunei, care ascultau fascinati). Profesorii colegi cu parintii mei se tavaleau pe jos de ras, altii incercau sa o traga de maneca pe mama, care era, cum va spuneam, foarte serioasa in discurs. Concluzia a fost ca mama, Georgeta Pavel a fost cea mai competenta in acea seara.

Christian Dior fotografiat de Henri Cartier Bresson in anul 1953

Christian Dior fotografiat de Henri Cartier Bresson in anul 1953

Mi-a parut bine ca mi-am amintit aceasta intamplare cu mama mea cea fantastica. Eu am aflat povestea cand aveam vreo 12 ani, radeau intr-o seara mama si tata, impreuna cu cativa prieteni si se amuzau copios. Am vorbit cu mama aseara si se intreba daca mai exista prin vreo arhiva acel proces verbal.

Cat despre sedinte, si eu le-am considerat inutile, in marea lor majoritate. Daca vreti sa ma pedepsiti vreodata, chemati-ma la un meeting.

 

O duminica minunata va doresc, de poveste.

 

 

Surse de inspiratie foto: http://www.fashionportfolio.com.ar, http://fashionsizzle.com, http://iamsupergorge.com, http://icameisawiwore.com, arhiva foarte personala


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here