World Bee Day in myhive

Pe 20 mai a fost  Ziua Mondială a albinelor, cele mai importante insecte cărora le datorăm mentenanța întregului ecosistem al planetei. 

Această zi este sărbătorită din 2017, la propunerea Sloveniei, țara în care s-a născut Anton Janša (c. 20 mai 1734 – 13 septembrie 1773), cel care a pus bazele apiculturii și care a scris primele manuale despre creșterea și importanța albinelor. 

Acum câteva luni am citit pe blogul Dianei Cosmin despre spațiile myhive din S-Park, las articolul aici, pentru că a scris informații foarte bine structurate, în stilul său deja consacrat: https://finesociety.ro/teoria-stupului-de-albine-aplicata-intr-o-comunitate-de-business-moderna-myhive/

Pentru că îmi place să fac muncă de cercetare (folosesc frecvent Wikipedia și le și donez bani din când în când, pentru că este una dintre sursele pertinente de informare), am căutat (dar de data asta nu pe Wiki) info despre myhive și așa am aflat că acest concept de “birouri stup” a fost lansat la finele lui 2016 și este prezent în șapte țări din Europa, printre care Germania (în Dusseldorf), Austria (la Viena), în Ungaria (la Budapesta), Polonia (la Bratislava) și în România, unde sunt deja 5 stupi: myhive S-Park (aflat în spatele Casei Presei Libere (unde am lucrat și eu doi ani, în perioada revistei Tabu), myhive Victoria Park (peste drum de Ikea Băneasa) și în zona Pipera, myhive Metroffice (chiar vizavi de stația de metrou Pipera) și 2 stupi în IRIDE  Park, myhive IRIDE | nineteen și myhive IRIDE | twenty. 

Ce este caracteristic myhive: toți stupii sunt ușor accesibili cu mijloacele de transport în comun, cu mașina sau bicicleta. 

Sunt spații care, așa cum puncta și Diana (care este deja membră myhive, lucrând remote), funcționează, ca mod de operare & atmosferă de lucru, ca niște hoteluri de lux, cu lounge-uri mobilate modern, “clean”, cu servicii de concierge, cu magazine, săli de fitness, dușuri și vestiare, cu restaurante și cafenele. Sunt niște stupi în care albinele doar muncesc și se relaxează atunci când au nevoie, dar dorm acasă, după terminarea programului de lucru.

Am fost și eu în vizită la myhive din S-Park, în spațiul de co-work și recunosc că, în drum spre chicinetă ca să îmi fac o cafea (au cafea foarte bună aici), am descoperit cărțile din bibliotecă. Am fotografiat câteva instant și urmează să mi le comand, pentru că sunt acel cititor care nu poate împrumuta cărți (îndoi paginile sau folosesc markerul fosforescent când gasesc ceva memorabil). Am descoperit chiar acest album de artă care are un capitol întreg despre albine.

Un alt aspect specific myhive: evenimentele sociale (cum este cel de donare de sânge, care se întâmplă de câteva ori pe an, în zilele de miercuri și joi  sau evenimente culturale, educaționale sau sportive, create special pentru comunitatea myhive. Acestea se întâmplă de multe ori simultan.

Cum Ziua Mondială a Albinelor este celebrată din 2017, myhive a organizat încă de la prima aniversare evenimente în comunitățile sale. Anul acesta, myhive se parteneriază cu Pollenity, Asociația apicultorilor existentă în România & Bulgaria, adoptă 5 stupi de albine și își invită și comunitatea să adopte stupi.

Această inițiativă m-a inspirat să intru pe pagina Pollenity și să adopt și eu un stup ca să contribui la susținerea apiculturiii controlate.

Este știut deja că în ultimii 15 ani, aproape 40% din populația albinelor de pe glob a dispărut, din cauza pierderii biodiversității și a infestărilor și a prețurilor inechitabile ale mierii.

Adopt un stup și: măresc familia albinelor cu aproximativ 60.000 de membri noi, pot să susțin un apicultor care va avea grijă de ele, primesc mierea produsă de acestea și le pot vizita oricând doresc.

Abonamentele lunare variază de la 39,95 de Lei și până la 111,20 Lei/lună. Un borcan de miere are 450 de gr. Am pus aici link cu toate informațiile despre abonamentele @pollenity_romania:

Mai las aici câteva informații pe care mulți dintre noi le știu deja, dar sunt un bun reminder & totodată încă un argument să ne alăturăm inițiativei myhive România:

Albinele produc miere, da, asta știm cu toții.

Dar albinele polenizează aproape 80% din plantele de pe Pământ, inclusiv 3/4 din culturile agricole. Dacă nu ar fi albinele, ar dispărea aproape 1/3 din alimentele noastre preferate și importante pentru sănătate, cum ar fi nucile, condimentele și majoritatea fructelor și legumelor pe care le consumăm frecvent.

S-a demonstrat că arborii și plantele care sunt polenizate produc culturi mai mari. O albină vizitează în jur de 200 de flori pe zi și ajută la polenizarea rapidă și eficientă a plantelor. 

Un borcan de miere este produs prin colectarea nectarului din 10 milioane de flori. O colonie de albine produce aproximativ 20-30 kg miere pe an.

Pe lângă mierea atât de bună, avem polen, propolis, lăptișor de matcă (pentru creșterea imunității), ceară și venin de albine (pentru tratarea afecțiunilor reumatice).

Albinele sunt cele mai active la o temperatură cuprinsă între 16 și 41 de grade Celsius. 

În orice muzeu de istorie mergem, invariabil găsim vase vechi de cel puțin 2000 de ani în care era depozitată mierea albinelor, unul dintre primele alimente cu care s-a făcut troc.

Eu nu vreau să îmi imaginez lumea fără albine și fără fructe și legume și fără deserturile mele preferate: pâine prăjită cu unt și cu miere & turtă dulce.

Vă las cu câteva momente fashion cu albine: Elsa Schiaparelli, Alexander McQueen, Kenzo, Chanel, Gucci, cu emblema Guerlain și cu această rochie-pardesiu superbă creată de designerul @ruxandraofficiel.

Luni, 22 mai, este Ziua Internațională a Biodiversității, un nou motiv de celebrare. Voi fi în stupul din S-Park, așa că pe curând, on my Instagram!

Surse info si foto: myhive Romania, Pollenity, www.farfetch.comwww.theguardian.comwww.today.com, @ruxandraofficiel, www.culturewhisper.com, magnifissance.com, www.libris.ro


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here