Intotdeauna mi-a placut Brasovul in iunie si in septembrie. Am locuit la Campina pana la varsta de 16 ani si jumatate si am ajuns in Brasov in toate anotimpurile. In memoria mea vizuala si senzoriala, am potrivit luna iunie cu septembrie.
Cand am ajuns anul trecut (in septembrie, cum altfel?) la Vila Katharina, schema mea calendaristica s-a schimbat, pentru ca locul acesta este potrivit oricarui sezon. M-as muta aici o luna de zile pe an, daca as putea.
Am stat doua nopti, pe final de saptamana, cu o rezervare facuta cu o luna inainte, si asta nu din vreo vanitate care creeaza demanding, ci pentru ca Vila Katharina (un hotel boutique de 4*) este o casa superba de secol 18, reconditionata si decorata de catre Andreea Balint, o avocata din Cluj care a ajuns la Brasov dupa terminarea facultatii si nu a mai plecatJ. Am aflat de hotel de la Ana Morodan, care a ajuns acolo din intamplare, acum vreo 2 ani, la scurta vreme dupa inaugurare.
Andreea voia initial sa transforme casa de pe Strada Poarta Schei nr. 20 in clinica stomatologica, avand in vedere ca parintii sai sunt medici. Apoi, pe masura ce lucrarile de reabilitare ale casei au evoluat, proiectul s-a transformat intr-un hotel boutique cu numai 3 camere, fiecare decorata diferit, o receptie primitoare, o mica biblioteca, o sufragerie in care se serveste masa si un patio de care m-am indragostit si in care mi-am baut cafeaua in fiecare dimineata.
Renovarea casei a durat 3 ani, iar in camerele de la etaj a fost pastrata zugraveala martor a primei tencuieli.
Toate incaperile sunt decorate de Andreea, in stil Art Deco si cu mult mobilier Biedermeier, din colectia familiei sau achizitionate din targuri de antichitati si din calatoriile sale.
In camera de la strada a fost initial un magazin de antichitati, dar acestea au fost cumparate, in timp, de clientii hotelului. In prezent se gasesc acum de cumparat bijuterii ce poarta numele Katharina Siegel, cea care a inspirat si numele hotelului, bijuterii ce pot fi achizitionate si online.
Katharina Siegel a fost amanta lui Vlad Tepes, (Vlad Dracul sau Dracula, ca sa ma adaptez legendelor), dar din cauza rigorilor religioase de secol 15, cei doi nu s-au casatorit. Katharina i-a nascut cinci copii lui Tepes si legenda spune ca simbolul “22” (anii in care Katharina si Tepes au fost impreuna) se regaseste pe diverse case vechi ale orasului.
Vila ii poarta numele pentru ca tot legenda spune ca ar fi locuit pe strada. Cine stie? Poate ca a locuit chiar in aceasta casa care emana energii bune.
Personalul Vilei Katharina este format din Simona, Gabriela, Satinne si Anita, si cu Andreea, care se implica in aceeasi masura, rezulta un grup de 5 gazde perfecte.
Ce sa faci cand vii la Brasov si sa stai la Vila Katharina: Biserica Neagra este la 2 minute distanta de mers pe jos, la fel si Sinagoga (aflata chiar pe strada cu hotelul).
Incearca si experienta offline Okian.ro, aflata intr-o veche casa din apropierea hotelului si o piesa la teatrul Sica Alexandrescu. Bianca Boitan Rusu mi-a recomandat “Mincinosul”, comedia lui Carlo Goldoni, cu scenografia semnata Andra Badulescu Visniec, in regia lui Vasile Nedelcu si coregrafia lui Malina Andrei.
Voi reveni la Vila Katharina, cel mai probabil in septembrie, sau pe final de august, cand incepe sa miroasa a toamna si frunzele copacilor se pregatesc de spectacol.
Am uitat sa va povestesc despre micul dejun de la vila, care musai vine insotit de o prajitura; in fiecare dimineata este o noua reteta. Si acum regret felia aia de tarta cu prune pe care am lasat-o in farfurie, asta dupa ce mancasem deja unaJ.
Surse foto: arhiva personala, Teatrul Sica Alexandrescu, Brasov.
NO COMMENT