In anul 2015 am locuit in Las Vegas pentru 5 luni iar fiul meu, Avi, a invatat acolo la o gradinita Montesori. La cateva zile dupa ce a inceput gradinita, a venit acasa cu o fisa pe care trebuia sa o completeze cu ce retinuse la ora de Science. Invatasera in ziua respectiva despre Dame Jane Goodall, care si-a dedicat viata studiului comportamentului cimpanzeilor si a facut descoperiri importante ce au redefinit relatia dintre oameni si animale.
Filmul debutat la Festivalul de la Toronto din 2017 si cu nominalizare la BAFTA, votat cel mai bun documentar de 18 grupuri de critici din US, va fi transmis in premiera pe National Geographic si Nat Geo Wild duminica, 18 martie, de la ora 21:00 și va fi urmarit in 172 de tari si in 43 de limbi.
Constituit din peste 100 de ore de inregistrari nevazute anterior, realizate in Parcul National Gombe din Tanzania in anii 1960, filmul regizorului Brett Morgen spune povestea lui Jane Goodall, tanara fara studii de specialitate a carei cercetare asupra cimpanzeilor a pus la indoiala teoriile comunitatii stiintifice majoritar masculine din acei ani de Cold War si experimente nucleare.
Jane Goodall s-a nascut pe 3 aprilie 1934, in Londra. La varsta de 26 de ani, urmata de pasiunea pentru animale si pentru Africa, Goodall a ajuns in Gombe, Tanzania, unde si-a inceput binecunoscutele studii asupra cimpanzeilor in salbaticie, traind in habitatul lor mai mult ca un vecin decat ca un observator distant. Descoperirea sa, in 1960, ca cimpanzeii creeaza si folosesc unelte a zguduit lumea stiintifica.
In 1977, Goodall a fondat Institutul Jane Goodall pentru a face cunoscuta munca sa in lume si pentru generațiile viitoare. In 1991, ea a fondat Roots & Shoots, un program global care conecteaza tineri din aproape 100 de tari pentru a deveni activisti ecologisti in vietile lor de zi cu zi.
In prezent, dr. Goodall calatoreste in toata lumea, vorbind despre pericolele cu care se confrunta cimpanzeii, despre alte crize ecologice si motivele sale de speranta. De fiecare data, Goodall pune accent pe interconectivitatea dintre toate fiintele vii si forta colectiva a actiunii individuale. Dr. Goodall este Mesager al Păcii pentru Națiunile Unite.
Acțiunea filmului “Jane” incepe chiar in anul 1960 in Gombe, unde Goodall, castigand cu multa rabdare increderea animalelor, ajunge curand in paginile ziarelor datorita descoperirii ca cimpanzeii sunt creaturi extrem de inteligente si sociale ce folosesc unelte pentru a aduna hrana. In 1964, National Geographic il trimite pe regizorul Hugo van Lawick ca sa realizeze un material despre munca lui Goodall si cei doi vor avea o relatie de dragoste puternica, tulburata de mai multe intamplari si de obligatiile profesionale.
In tot ce s-a scris pana acum despre Gooddall s-a pus mai putin accent pe viata sa personala, iar acest documentar este un puzzle avand la baza chiar materialul filmat de catre van Lawick, descoperit in arhiva National Geographic. Desi neatinse, bobinele de film de 16 mm nu erau asezate in ordine, iar echipa regizorului Brett Morgen a trebuit sa identifice 160 de cimpanzei si sa redea sunetele din padurea Gombe. Rezultatul este un succes de editare ce aduce la viata o filmare uitată, oferind un portret inedit al acestei femei inovatoare ce a sfidat orice obstacol pentru a deveni unul dintre cei mai admirati ecologisti ai lumii.
“Jane” a fost prezentat la peste 25 de festivaluri de film din lume, printre care Festivalul International de Film de la Londra, Festivalul de Film de la New York, Festivalul International de Film Documentar din Amsterdam, si Festivalul de Film Documentar din New York. Filmul a fost proiectat cu casa plină la Hollywood Bowl in octombrie 2017, acompaniat de o orchestra live, devenind primul documentar prezentat vreodata in emblematica sala de concerte din Los Angeles.
Regizorul Brett Morgen a creat unele dintre cele mai apreciate documentare din ultimii 15 ani, intre care On the Ropes (1999), The Kid Stays in the Picture (2002), Crossfire Hurricane (2012) si Kurt Cobain: Montage of Heck (2015).
Trailerul filmului a carui muzica a fost compusa de formidabilul Philip Glass, (foarte bun trailer), aici.
https://www.youtube.com/watch?v=FRlUJrEUn0Y
Va invit sa vizitati si site-ul oficial Jane Goodall si la final, sa intrati pe shop. Deja mi-am comandat o carte pentru mine si una pentru Avi.
Sursa, foto: PR, https://www.natgeo.ro, https://twitter.com/wshed, http://www.janegoodall.org, https://www.nationalgeographic.com/jane-the-movie/, arhiva personala
NO COMMENT