In urma cu cateva seri am vazut un documentar extrem de interesant pe TVR 1: “Worldplay”, despre cum sunt realizate rebusurile si despre cum au fost inventate. Au fost intervievati cei mai faimosi relizatori de rebusuri din America, precum si celebs pasionati de dezlegarea cuvintelor incrucisate, printre care si Bill Clinton. Exista si o poveste electorala simpatica aici. Cu o zi inaintea alegerilor din 1996, realizatorul rebusului din New York Times a lansat o capcana fanilor: exista optiunea de a trece in casutele goale numele lui Bill Clinton sau pe cel al lui Bob Dole. Aveau de ales intre a scrie “Clinton” sau “Bob Dole” iar restul cuvintelor din puzzle s-ar fi potrivit in ambele situatii. Cei doi candidati, fani ai dezlegarii de cuvinte incrucisate au observant si s-au sunat reciproc, amuzati.
Primele rebusuri sunt atestate din septembrie 1890, cand revista italiana Secolo Illustrato della Domenica a publicat un puzzle realizat de Giuseppe Airoldi. Apoi in decembrie 1913, Arthur Wynne, un jurnalist din Liverpool a publicat un puzzle in forma pe care o cunoastem noi astazi in New York World.
Apoi rebusurile au devenit o moda si s-au regasit in toate ziarele si revistele, iar cele din New York Times sunt considerate cele mai prestigioase si totodata populare. Cea careia publicatia ii datoreaza aceasta notorietate de campioana a cuvintelor incrucisate este Margaret Petherbridge Farrar (23 martie 1897 – 11 iunie 1984), care a fost editorul rubricii rebus din anul 1942 si pana in 1968. Este considerata un geniu al cuvintelor incrucisate si datorita acesteia a fost infiintat si “Turneul de cuvinte incrucisate” care se tine anual in Stamford, la hotelul Marriott. In cel de al Doilea Razboi Mondial, a fost in vreme cand rebusurile erau folosite ca mijloace de transmitere a informatiilor de catre spionii cei mai experimentati.
Margaret Farrar
Imi amintesc ca atunci cand eram copil, tatal meu si Opapa erau pasionati de dezlegarea cuvintelor incrucisate. Aproape in fiecare sambata sau duminica stateau la masa din sufragerie cu rebusurile in fata, cu cestile de cafea si tigarile Carpati fara filtru iar eu ii urmaream din cand in cand de pe canapeaua-ou, in pauzele lecturilor cialis without a perscription cartilor cu povesti nemuritoare.
Faimosi pasionati de puzzles
Doris Day
Ali MacGraw si Steve McQueen
Astazi, cand cautam imagini pentru ilustrarea povestii mele am gasit si aceasta fotografie surprinsa de Hedi Slimane din campania primavara-vara Saint Laurent 2013.
Iar eu imi voi petrece dupa amiaza cu un rebus si cu o ceasca de cafea cu lapte, cu amintiri frumoase din copilarie.
Surse de inspiratie: http://electricka.com, http://pinterest.com, http://hepburnlovesgivenchy.com, wikipedia, TVR 1, http://www.crosswordtournament.com/1979/pictures.htm
NO COMMENT