Paparazzi season

deschidere mare

Pentru ca a inceput sezonul evenimentelor, astazi scriu putin despre paparazzi, dar acei paparazzi “de calitate” ce au lansat acest fenomen care de multe ori atinge cote suparatoare in prezent.

Helmut Newton

Helmut Newton

Helmut Newton iconica, Cannes

Helmut Newton iconica, Cannes

Fundatia Helmut Newton din Berlin a organizat in 2008 o expozitie despre care am scris la vremea respectiva, pe site-ul Tabu, “Pigozzi and The Paparazzi”, un omagiu adus primilor fotografi ai momentelor glam sau de real moments din viata celebritatilor.

ochiul lui Helmut Newton

Erich Salomon

Erich Salomon

Primul paparazzi a fost berlinezul Erich Solomon, in anii ’20-’30. Solomon a fost un excelent fotograf de momente al politicienilor si personajelor “importante”, dar a lasat in urma si fotografii superbe care surprindeau viata strazii. Destinul sau a fost tragic: ofertat de catre Life Magazine, acesta a refuzat si a sfarsit impreuna cu familia sa la Auschwitz, cu cateva luni inainte de terminarea razboiului.

Weegee

Weegee

Naked Hollywood

Anii ’40 paparazzi au fost sub influenta New-Yorkezului Weegee, (Arthur Fellig). De la imagini cu mafioti si pana la fotografii cu starlete sau cu real people, seria “Naked” este pe lista mea de albume de achizitionat in viitor: “Naked City”, “Naked Hollywood” si “Naked New York”.

Edward Quinn and Spotty

Edward Quinn and Spotty

Au urmat Edward Quinn si Tazio Secchiaroli, fotografii “La Dolce Vita”, cei care i-au inspirat pe paparazzi finalului de secol 20 si pe cei din secolul nostru. De altfel, Secchiaroli a fost cel care a infiintat agentia Roma Press Photo, in anul 1955. Secchiaroli a stiut sa se apropie de starurile Cinecittà si le-a surprins pe acestea in ipostaze absolut superbe, in fotografii pe care le gasim acum pe site-uri si bloguri de stare.

Tazio Secchiaroli

Tazio Secchiaroli

Sophia Loren si Gregory Peck pe platourile de filmare la Arabesque, surprinsi de  Tazio Secchiaroli

Sophia Loren si Gregory Peck pe platourile de filmare la Arabesque, surprinsi de Tazio Secchiaroli

Irlandezul Edward Quinn este cel care i-a urmarit si fotografiat pe celebs pe Coasta de Azur, in prolificii anii cinematografici ’50 si ’60. In afara de Grace Kelly, Brigitte Bardot, Sophia Loren si Maria Callas, Quinn i-a fotografait si pe scriitorul William Somerset Maugham si pe Aristotle Onassis. Apoi a urmat seria de fotografii cu Pablo Picasso, Alexander Calder, Francis Bacon, Salvador Dali, Max Ernst sau mai “tanarul” David Hockney. Urmariti expozitiile retrospective ale fotografului, organizate de nepotul acestuia, Wolfgang Frei.

Ron Galella este unul dintre paparazzi “clasici” inca in viata. Multe dintre fotografiile sale au aparut in paginile Time sau Vanity Fair. A fost unul dintre acei paparazzi care au trecut printr-o scoala de fotojurnalism, in Los Angeles, in anii ’50. Si, la fel ca in cazul lui Pigozzi, lucrarile sale au fost expuse la Tate Modern din Londra sau la Muzeul de Arta Moderna din San Francisco.

Pigozzi and Paparazzi

Daniel Angeli, supranumit si “regale paparazzi” este un alt paparazzi in viata (s-a nascut in anul 1943, la Paris). La fel ca si Edward Quinn, Angeli a fotografiat starurile in vacanta la Saint-Tropez iar iernile era la Gstaad, inca din acele vremuri una dintre statiunile de ski a vedetelor. Angeli va ramane celebru pentru fotografiile cu Elizabeth Taylor si John Lennon, dar mai ales pentru faptul ca timp de 30 de ani a fost fotograful oficial al lui Johnny Hallyday.

Catherine Deneuve by Daniel Angeli

Catherine Deneuve by Daniel Angeli

Mireille Darc si Alain Delon, superbi by Daniel Angeli

Mireille Darc si Alain Delon, superbi by Daniel Angeli

Jean Pigozzi, acest oportunist de bani gata, ce a avut acces cu usurinta in lumea vedetelor va ramane celebru pentru fotografiile cu Jackie Onassis si Lady Di.

Jerry Hall, Mick Jagger si Jean Pigozzi

Jerry Hall, Mick Jagger si Jean Pigozzi

Dupa aceasta insiruire de paparazzi memorabilia va recomand filmul “Delirious” (regizat de Tom DiCillo si lansat in 2006), cu Steve Buscemi, Michael Pitt (unul dintre actorii mei preferati din noul val) si Alison Lohman. Nu este vreo capodopera, dar prezinta foarte bine fenomenul “vedeta” al inceputului de secol 21 si cum meseria de paparazzi nu mai are aproape nimic din glamourul secolului 20.

afis Delirious

 

Surse de inspiratie foto: http://www.impawards.com, http://www.amica.de, http://lilasbleu.livejournal.com, http://www.nytimes.com, http://www.seenby.de, http://www.americansuburbx.com, http://off-camera-flash.com, http://www.vanityfair.com, http://everyday-i-show.livejournal.com, http://xaxor.com

B.B. by Daniel Angeli

B.B. by Daniel Angeli

Elizabeth Taylor by Daniel Angeli

Elizabeth Taylor by Daniel Angeli

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here