Omagiu lui Louis Braille


Astazi ar fi fost ziua lui Louis Braille (4 ianuarie 1809 – 6 ianuarie 1852). Lui ii datoram alfabetul Braille, fara de care nevazatorii ar fi intr-o bezna totala de cunoastere.

Imi amintesc ca prima data am aflat despre Louis Braille cand aveam vreo 8 ani si am venit cu mama la Bucuresti. Undeva in zona Armeneasca am vazut un grup de copii nevazatori care ieseau din curtea scolii si mama mi-a povestit ca acesti copii invata la scoala speciala de nevazatori. Si tot mama mi-a povestit despre alfabetul Braille.
Apoi m-am documentat si am citit mai mult despre Louis Braille, nascut intr-un oras din apropierea Parisului, intr-o familie instarita, posesoarea unor intinderi de vii si unei herghelii de cai de rasa. Pe cand era copil, acesta s-a accidentat in atelierul de tamplarie al tatalui sau si si-a pierdut vederea.
Extrem de inteligent, Louis Braille s-a evidentiat in randul colegilor sai de la Intitutul National pentru nevazatori din Paris, unde se studia la acea vreme dupa sistemul inventat de Valentin Hauy. Acesta a imbunatatit ceea ce incepuse Hauy si a simplificat alfabetul si mai mult decat atat, a creat si note muzicale speciale pentru nevazatori. Braille a ramas sa predea la aceasta scoala speciala pana la sfasitul vietii sale scurte (a murit din cauza unei viroze respiratorii).

La noi in casa acest subiect a fost dintotdeauna sensibil. Mama a suferit doua transplanturi de sclera, la ambii ochi (cu succes, datorita profesorului Olteanu de la Spitalul militar)si are dioptrii mari. Eu am dioptrii destul de mari iar cand eram mica nu purtam mereu ochelari din cauza ca eram si plinuta si copiii deja radeau de mine la scoala…
Mama doneaza bani frecvent pentru asociatiile de nevazatori din Israel iar eu vreau sa ma interesez anul acesta si sa donez bani aici, in Romania.

Primul numar Tabu pe care l-am prins cand m-am angajat, in primavara lui 2006, a fost publicat impreuna cu un supliment in Braille, un interviu cu Mario Vargas Llosa pe care revista il publicase in toamna lui 2005. De ce Llosa? Pentru ca la acea vreme era cel mai citit scriitor de catre nevazatori. Suplimentul Braille era legat de dosarul din acea luna, in care patru vedete au fost private de un simt vital: Pentru 24 de ore Paula Selling a fost muta, Irina Schrotter oarba, Mircea Radu a fost surd, iar Peter Imre a fost privat de miros, fiecare dintre ei descriindu-si apoi senzatiile in revista. Iar odata revista lansata, am organizat o cina pe intuneric la fostul Amsterdam Café. Ce echipa! Cu Cristina Bazavan, Robert Ratiu, Catinca Roman, Ioana Hodoiu, Despina Badescu, Ana Oprea, Vali Crisbasan, cei doi Cristi Petrescu, Eli Ranetescu, Liviu Mihaiu…

Acum doi ani, Ana Alexe a facut niste bratari simple si de effect, cu placate, din aur sau argint incrustate in Braille.

Anul trecut l-am descoperit pe artistul israelian Roy Nachum, care a pictat seria de tablouri “Blind”, absolut superba. http://roynachum.com/Default.aspx

Iar in vacanta mea americana din vara trecuta, aproape toate hotelurile in care am stat aveau sistem de marcare a camerelor si in Braille.
Mi-am propus ca una dintre seriile “Book Cover Tee” sa fie cu titlurile cartilor & numele autorilor scrise in viagra cheap Braille, iar o mare parte din castiguri sa fie donate Asociatiei Nevazatorilor din Romania. Sper sa se intample cel tarziu la finalul acestui an.

Surse de inspiratie: http://lookingglassreview.com, http://www.kidsnewsroom.org, http://www.flong.com, http://www.whudat.de, arhiva personala


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here