Lalique cel ultra chic

Acum cateva zile, amica mea Ioana Nazarie de la magazinul My House din Dorobanti mi-a trimis un material despre o premiera Lalique din cadrul Salonului  Maison&Objet de la Paris. Anuntul este despre lansarea unei colectii de mobilier pentru budoir & dormitor si de lenjerie de pat in stilul Art Déco al artistului René Lalique.

Designerii colaboratori in acest proiect sunt Lady Tina Green si  Pietro Migarelli. Este vorba despre o editie limitata, fiecare piesa este numerotata si insotita de un certificat de autenticitate, emblema a unei case care nu mai are nevoie de vreo prezentare suplimentara. Artistii au inserat impecabil placile din cristal si ornamentele paturilor, noptierelor si comodelor.  

Pernele sunt brodate manual cu perle de cristal ce redau motivele celebre Lalique – Hirondelles, Coutard, Masque de Femme. Cei doi designeri au coordonat o echipa intreaga de artizani din Franta si Italia iar rezultatul este spectaculos. Daca v-am facut curiosi, puteti sa mergeti la magazinul My House din Calea Dorobantilor 168, cu o scurta incursiune in avans pe site-ul primitor al magazinului, http://www.myhousecult.ro/.

De cate ori intru la My House ( am avut la un moment dat o colaborare foarte interesanta, cu o sticla de sampanie Pommery in vitrina magazinului cel chic) ca sa cumpar cadouri ( de regula pentru nunti sau aniversari de casatorie) admir celebra vaza Lalique cu bacantele, creata de artist in anul 1927. Si deja stiu ca ii voi cumpara unei prietene bune de ziua ei ( in iulie) un pandantiv Lalique su-per-bi-sim.

René Lalique s-a nascut in 6 aprilie 1860, intr-un sat din regiunea Champagne, dar foarte curand familia s-a mutat la Paris. Dupa moartea tatalui sau, pe cand René avea doar 16 ani, acesta s-a angajat in atelierul faimosului bijutier  Louis Aucoc si in paralel a urmat studiile Scolii de Arte Decorative. Lalique a plecat apoi la Colegiul Sydenham England ( de langa Londra) unde si-a definitivat studiile si s-a intors la Paris unde a invatat la Ecole Bernard Palissy a sculptorului Justin Lequien. Pentru ca la acea vreme angajarile se faceau in functie de studiile aprofundate, si nu de experienta de munca, la varsta de 21 de ani, Lalique lucra deja ca designer freelancer si avea colaborari cu case renumite: Cartier si Boucheron .

In anul 1886, Lalique si-a deschis primul butic in Paris si s-a casatorit cu prima sa sotie,  Marie-Louis Lambert.

Lalique impreuna cu cea de a doua sa sotie, Augustine-Alice.

Patru ani mai tarziu, René si-a deschis un nou butic, pe Rue Therese si a cunoscut-o pe cea de a doua sa sotie, Augustine-Alice Ledru, fiica sculptorului Auguste Ledru. Lalique a creat atunci o serie de bijuterii inspirate de formele usor rubensiene ale sotiei sale.

Sarah Bernhardt a fost una dintre clientele fidele ale Casei Lalique.

In 1982 s-a nascut Suzanne Lalique, care peste ani avea sa se casatoreasca cu artistul fotograf excentric Paul Burty Haviland. Incepand cu 1895, Lalique a incept sa participe la Salonul de la Paris iar doi ani mai tarziu a inceput si suita  premiilor obtinute aici, continuate cu cele primite la Salonul Universal. In anul 1900 s-a nascut Marc Lalique iar 9 ani mai tarziu Augustine a murit, cam in aceeasi perioada cu Emile Galle, prietenul sau care il numise ,,inventatorul bijuteriei moderne’’.

Suzanne Lalique in ziua nuntii sale

interiorul primei fabrici Lalique

Poate ca acesta a fost motivul pentru care, in anul 1920, Lalique a inceput sa modeleze celebrele sale vaze, avand in prim plan ornamentele cu bacante si nimfe. Prima sa fabrica a fost construita in Alsacia, si tot aici au fost produse celebrele sticle de parfum, intr-o colaborare curajoasa cu Francois Coty, ,,vecinul’’ sau de langa magazinul din Place Vendome. Iar in urmatorii ani lui Lalique i s-au mai nascut doi copii, din casatoria cu Marie Anere: Jean Raymond ( in 1925) si Renee Jeanne Georgette ( in 1927).

celebra vaza cu bacante, creata in anul 1927

flacon de parfum, 1913

Acesta a fost anul in care Lalique a inceput sa primeasca unele dintre cele mai spectaculoase comenzi: decorarea interiorului masinilor in care se lua cina in celebrul tren Orient Express; interiorul celebrului  Peace Hotel din Shanghai.

Iar sala de mese a fantasticului vas de croaziera Normandie ( in anii ’30) a fost un omagiu adus de Lalique celebrei Sali a Oglinzilor de la Versailles. La moartea sa, in 5 mai 1945 ( an in care a fost casat si Normandie), René i-a facut cadou lui Marc un imperiu artistic extraordinar.

Imi pare rau ca nu am gasit mai multe poze de familie de-ale lui René Lalique. Eram curioasa sa vad cum aratau si celelalte doua sotii ale lui.

un omagiu adus fiicei sale, Suzanne

Anul trecut, in cadrul unui proiect  UNICEF de strangere de fonduri pentru copiii din Darfur, Maison Lalique a creat o papusa, alaturi de alte case celebre: Chanel, Jean Paul Gaultier, Givenchy si Christian Dior.

Cand mergeti la Paris puteti vizita si muzeul Lalique. Eu asta intentionez sa fac, cu prima ocazie. (http://www.musee-lalique.com/)

Surse: http://polarbearstale.blogspot.com, http://thehallstand.blogspot.com, http://www.musee-lalique.com, http://www.aesteticum.com, http://bruelle.wordpress.com, http://retro-vintage-photography.blogspot.com, http://rlalique.com/rene-lalique-biography.html, http://www.cristallalique.fr, http://suicideblonde.tumblr.com, http://david-toms.blogspot.com, http://www.rscrusa.com,

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here