READING

Insuportabila usuratate a lui Milan Kundera

Insuportabila usuratate a lui Milan Kundera

 

Kundera este unul dintre scriitorii mei preferati, daca s-ar inventa un podium pentru doi premianti pe locul intai, acesta ar fi ocupat de el si de Amos Oz. Milan Kundera s-a nascut la Brno, in fosta Cehoslovacie ( acum orasul este in Cehia), la 1 aprilie 1929. Tatal sau a fost pianist si muzician iar ,,little Kundera’’ a studiat pianul intensiv, muzica influentandu-i ulterior scrierile. La inceput Kundera a scris poezie si a studiat literatura la Universitatea din Praga iar ulterior a fost profesor la Facultatea de Film.

In septembrie 1967, Kundera s-a casatorit cu Vera Hrabankova. Interesant, am cautat fotografii cu cei doi si am gasit doar una singura,  facuta in Praga, care imi aminteste de personajele din cartea mea preferata scrisa de Kundera, Insuportabila usuratate a fiintei ( scrisa in Franta, in 1982), interpretate ulterior de Juliette Binoche si Daniel Day-Lewis in filmul cu acelasi nume.

Havel si Kundera

Desi Kundera a fost implicat activ in Primavara de la Praga din 1968, coleg pe metereze cu Vaclav Havel, in toamna lui 2008 au fost descoperite cateva documente in arhiva securitatii cehoslovace, in care se pare ca Milan si-a denuntat un coleg, in timpul facultatii.

Acesta din urma a fost condamnat si trimis intr-un lagar de munca, timp de 14 ani. Imediat presa a facut legatura cu unul dintre personajele sale din cartea Viata e in alta parte, care isi denunta un coleg, in acele vremuri tulburi. In momentul in care am citit despre aceasta intamplare am fost destul de dezamagita de Kundera si ma intreb si acum ce l-a determinat sa devina un turnator dar totodata ma gandesc ca noptile lui sunt bantuite deseori de aceasta greseala din tinerete.

Milan Kundera s-a mutat in Franta in anul 1975 si de atunci s-a reintors in Cehia doar in vizita. Am citit de curand un interviu din 1983 cu Milan Kundera pentru Le Nouvel Observateur,  exact in momentul boom-ului fantastic al publicarii romanului Insuportabila usuratate a fiintei.

Interviul a fost luat chiar in biroul scriitorului dintr-o mansarda cocheta din  Montparnasse, iar cel care a stat de vorba cu el,  Christian Salmon, a descris perfect atmosfera de camera studenteasca pariziana cu accente pragheze: rafturi pline cu carti de filozofie si muzica, o masina de scris pe biroul de lucru iar pe pereti, fotografia tatalui sau si cea a compozitorului  Leoš Janácek, (fostul profesor al lui Kundera the father). La acea vreme Kundera scria inca in limba ceha, abia pe la inceputul anilor ’90 a inceput sa-si scrie romanele direct in limba franceza.

Kundera si Philip Roth la New York, in 1981

Aici sunt cartile mele preferate ale lui Kundera.

 

http://withfriendship.com, http://sadburro.tumblr.com, http://www.bookrags.com, http://www.theparisreview.org/, http://www.ceskapozice.cz

 

 

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here