Duminica trecuta, 18 noiembrie, s-a dat in toata tara examenul de rezidentiat.
Iar cineva foarte creativ de la PR-ul Regina Maria a avut ideea unei campanii excelente de educare a populatiei: “Google vs. Rezidentiat”. Tot duminica, in timp ce fostii studenti la medicina isi dadeau rezidentiatul, dupa 6 ani de studii, jurnalistul Mihai Popescu de la Vice Romania a dat rezidentiatul pe Google si a raspuns la toate intrebarile din chestionarul examentului. Rezultatul, dezvaluit ieri, il puteti gasi aici: https://www.vice.com/ro/partners/google-vs-rezidentiat-campanie-regina-maria/am-incercat-sa-iau-examenul-de-rezidentiat-din-romania-cu-google
Motivul acestui experiment a pornit de la rezultatele ingrijoratoare ale unui studiu legat de “obiceiurile medicale” ale unei majoritati de romani care se diagnosticheaza cu informatii de pe Google.
Recunosc ca si eu am apelat la “search Google” acum vreo luna. Aveam junghiuri intercostale puternice si, fumatoare fiind, primul gand a fost ca am cancer la plamani. Bunicul matern, fumator si el, a murit de cancer la plamani (la 75 de ani, eu am aproape 46). Dupa vreo trei zile, timp in care abia mai puteam respira de durere, am cautat din nou pe Google si diagnosticul cel nou era Pleurezie. Un bun prieten de-al meu a avut, in iarna trecuta. Deja ma gandeam ce o sa fac eu 7 zile internata in spital. Deja imi pregatisem 3 carti si un carnet de idei, pe noptiera. Am o perioada destul de aglomerata si mancam dezordonat, uitasem sa imi iau vitamina C; am zis: gata, e de la epuizare. Si am mai stat vreo 5 zile cu durerea care deja devenise insuportabila. Si cand ma mai tragea si Clint, la plimbarea de dimineata, simteam ca o sa lesin de durere. A, si incepusem sa tusesc. Apoi m-am trezit intr-o dimineata, am facut dus si m-am prezentat la camera de garda de la Regina Maria (de pe Calea Floreasca). M-a consultat Doamna doctor Ana Loredana Oprea. In 90% din cazuri am fost consultata de medici femei: ginecolog, (Lara Andronescu) un cardiolog excelent, (in primavara lui 2015), la camera de garda, in 90% din cazuri, am fost consultata de medici femei.
Revenind la diagnosticul meu de pe Google, de fapt aveam o nevralgie intercostala, care mi-a trecut dupa 4 zile de tratament (si din a doua zi deja respiram fara dureri), cu 3 pastile pe zi.
Iata si cateva statistici publicate de Vice Romania:
Sapte din zece romani aleg Google pentru diagnosticare, fara sa mearga la medic.
Trei sferturi din romani iau medicamente fara sa consulte un medic.
Romanii iau de doua ori mai multe medicamente fara reteta decat media din Uniunea Europeana. Multe dintre aceste medicamente sunt antibioticele, care, se stie, odata luate in exces, in afara de probleme medicale, in cazul unei infectii puternice, nu isi mai fac efectul.
Un sfert dintre romance nu au mers niciodata la ginecolog. Romania este una dintre tarile cu cea mai mare frecventa de cancer de col uterin, in Europa. Jumatate dintre parinti isi trateaza copilul acasa. Eu ma gandesc ca visul acestor parinti a fost sa devina pediatrii, si acum au aceasta ocazie. Pe Avi l-am adus la doctor, mai ales atunci cand a avut febra. Analizele medicale sunt la zi, la fel si vaccinarile. S-a intamplat ca s-a vorbit atat de multe despre vaccinare, incat multi oameni s-au lasat influentati de aceasta miscare antivaccinare. Iar consecinta cea mai grava este ca in prezent exista in Romania cea mai severa epidemie de rujeola din Europa. Stiti ca boala este eradicata in multe tari.
Este important sa mergem la medic: la spitale de stat sau private. Google, oricat de bun este ca motor de cautare, nu poate inlocui ani de studii, second si third opinion ale unor specialisti.
Google e pentru cautare de muzica, de carti, de titluri de filme noi, info despre concerte, piese de teatru, recenzii culturale, retete culinare, moda si alte inspiratii. Google nu este nici Doctor Quinn si nici Doctor House, nici goggle moogle-ul lui Omama (chodeau) si nici ambalajele colorate ale medicamentelor din rafturile farmaciilor. Mergem la doctor, da? Cand ne doare, nu asteptam prea mult.
Si analizele le facem de doua ori pe an, si macar o data pe an mergem la stomatolog. Si ladies, ne facem Papa Nicolau si ecografii/mamografii.
Va las, la final, reteta de chodeau. Nu are efecte adverse, este un desert foarte bun. Mamaie imi pregatea chodeau atunci cand ma durea in gat. Mi-l dadea inainte de culcare, dupa ce imi luasem medicamentele: un galbenus de ou, frecat cu miere si apoi adaugati lapte cald si amestecati. Cocktailul sopranelor, as zice.
Surse foto: McCann PR, https://www.netflix.com/ro-en/title/80117831
NO COMMENT