In aceasta vara mi-am cumparat de la Bookfest cartea “Intelectualii la cratita”, aparuta la Editura Humanitas si i-am facut-o cadou unei bune prietene a mamei, din Israel, care gateste divin. Mariana a gatit si s-a delectat cu retetele Adrianei Babeti, ale Anei Blandiana sau cele semnate de Oana Pellea, Andrei Plesu sau Marius Chivu si Neagu Djuvara.
Recunosc ca nu sunt o mare pasionata de gatit, dar imi plac povestile din spatele retetelor culinare. Am cateva retete dragi mie, de la mamaie si de la bunica, pe care vi le voi dezvalui in curand si pe care le-am incercat, mai ales in weekend, cand am mai mult timp. Nu stiu cum se face, dar in lunile de toamna si de iarna imi vine inspiratia sa fac mere in foetaj sau placinte cu mere si clatite cu dulceata sau crema de zahar ars dupa retetele mixate: cea a mamei si cea a lui Mignon Silva, una dintre prietenele mele dragi.
Acum cateva seri, la emisiunea “Cooking Art” a chef-ului britanic Oliver Peyton am aflat despre talentele de chef ale lui Toulouse Lautrec. Artistul a fost un mare gurmand si de cate ori o vizita pe mama sa, pe domeniul de la Chateau Malrome, acesta petrecea ore intregi in bucataria castelului. Atunci cand era mic, pana sa invete sa scrie, Lautrec isi semna toate picturile desenand o vaca. Dealerul sau de arta, Maurice Joyant a adunat retetele artistului si le-a publicat intr-o carte pe care o puteti cumpara de pe Amazon, “The Art of Cuisine”. Iar daca ajungeti in regiunea Bordeaux, sa vizitati si castelul unde a copilarit Lautrec, acesta este site-ul unde gasiti mai mult info.
O alta surpriza a fost scriitorul Alexandre Dumas tatal. Acum cativa ani mi-am cumparat de la Diverta o carte de retete vanatoresti ale sriiitorului care mi-a incantat copilaria cu aventurile muschetarilor, carte pe care i-am facut-o cadou bunei mele prietene Mirela Bucovicean care, pe langa nasul sau cel fin in materie de moda, are si adevarate veleitati de chef. Din pacate nu am mai gasit cartea, am vrut sa imi fac stoc si sa o fac cadou si altor prieteni talentati la gatit, dar am descoperit in schimb un dictionar culinar semnat de Dumas. Mi-a placut mult fragmentul in care acesta descrie absolut superb ceremonia cinei: “O activitate importanta a zilei, care din pacate poate fi inteleasa doar de oamenii inteligenti. Nu este de ajuns sa mananci. Cina trebuie insotita de o conversatie calma, cu un vin bun savurat intre felurile de mancare si completata de desert si de o cafea la final”. Dictionarul culinar al lui Alexandre Dumas poate fi achizitionat tot de pe Amazon.
Va doresc un weekend gurmand, cu mese placute si destepte in familie si in compania prietenilor.
surse foto: http://hautefood.tumblr.com, http://www.humanitas.ro/humanitas/intelectuali-la-cratiţă,
NO COMMENT