Povestea mea cu pasarile s-a rezumat pana in data de 5 iulie la cateva amintiri simpatice din copilarie, la filme cult si la designerii romani care au creat inspirati de pasari.
Am o usoara fobie a pasarilor. Ai mei primisera in dar un cocos (Radames) si doua gaini la fel de pitice, Aida si Amneris. Mama le-a dat numele, inspirata de personajele principale ale operei lui Verdi (in acea perioada rula un serial la Televiziunea Romana despre viata lui Verdi). Vedeti voi, de cate ori mergeam sa hranesc gainile (care au fost pe post de “pets”, au murit de batranete), Radames se urca pe umarul meu si ma ciocanea pe cap. Horror.
A mai fost si curcanul Nadiei (era pet-ul bunicii ei), nu-mi mai amintesc, dar de cate ori mergeam la Nadia (my best friend din copilarie), pasaroiul asta imens se infoia si ma alerga prin toata curtea.
Ca sa nu lungesc prea mult povestea mea cu pasarile, pot sa va mai spun ca unul dintre filmele preferate este “Birdy”, cu Nicolas Cage in rolul principal .
Dupa acest intro lung o sa va povestesc ce am facut in dupa amiaza zilei de 5 iulie.
M-am intalnit in Piata Roma (Lipscani) cu un grup vesel (Laura Cosoi, Doru Panaitescu si Cristian Mihai (Birding in Bucharest and around), Cristian Vasile (Bucuresti Optimist), Claudia Agafitei de la Ogilvy, Mihai Ghiduc si Jurjak (care am inteles ca este unul dintre cei mai cool artisti ai momentului). Aici, chiar in spatele Lupoaicei cu puii a fost construita o pasare imensa care, dupa zece zile de cuibarit in Piata Roma, s-a mutat la Roaba de Cultura din Herastrau.
Dupa ce s-a adunat toata trupa, am intrat in poveste. Povestea “Strongbow Urban Birding”, cu prima statie in Parcul Bordei, apoi a urmat Parcul Herastrau si ultima oprire, Parcul Mogosoaia.
In cele patru ore de “Urban Birding” am vazut asa: piciorongi (o adevarata raritate), uliu cu picioare scurte (o alta raritate), graur, mierla, lisita, gainusa de balta, pescarus cu picioare galbene, silvie mica, ciocanitoare de gradini, ticlean, chirighita cu obraz alb, starc cenusiu, starc de noapte, starc pitic, cormoran mare, rata mare, porumbel gulerat, stancuta, cioara griva, vanturel rosu, drepnea neagra, pitigoi mare, pitigoi albastru, randunica, vrabie de casa si gugustiuc.
Si am aflat o multime de povesti despre pasari, toate spuse cu mult har de Doru Panaitescu si de Cristian Mihai.
Strongbow The Cider (asa i-am spus eu) este Urban by Nature. Inca de la lansarea in Romania (in luna aprilie a anului trecut) au fost organizate evenimente neconventionale si toate au avut ca tema integrarea naturii in oras in mod creativ si armonios. Am urmarit apusul soarelui de pe terasa MNAC, am colindat cu sticlele de Strongbow pe Coasta de Vest americana, din Las Vegas si pana pe Route 66, in orasele fantoma de langa Vegas sau din California, in Venice Beach, Marina del Rey si West Hollywood. Apoi, intoarsa in tara, am inceput toamna in Livada Urbana tot cu Strongbow, bineinteles.
De ce a ales Strongbow ca tema “Urban Birding?” Pentru ca pasarile sunt una dintre cele mai importante verigi ale ecosistemului. Legatura cu Strongbow Red Berries este aceea ca pasarile mananca fructe, imprastie semintele si astfel contribuie la ecosistemul naturii.
Inspirata de plimbarea in natura, zilele trecute am incercat sa pregatesc un picnic lacto vegetarian pe terasa. Atunci cand m-am mutat aici, terasa a fost punctul de atractie. Atunci cand vreau sa imi adun gandurile, cand vreau sa scriu ceva si caut resurse, vin aici si e de ajuns sa privesc acoperisurile caselor, cerul si copacii si ideile incep sa apara. Si daca ar trebui sa aleg intre o cina sofisticata si un picnic pe terasa mea, ultima varianta este castigatoarea.
Cum nimic nu este intamplator, ulterior m-am intalnit cu aceasta paloma blanca in curtea blocului. (Cristian, Doru, boomerang-ul urcat mai devreme pe Instagram este cu dedicatie).
Stiati ca?
- Notatita femela este una dintre cele mai privilegiate pasari: masculul face totul, de la construirea cuibului si pana la cresterea puilor.
- Mierla migreaza la sud de Dunare toamna. Mierlele pe care le vedem noi iarna vin tocmai din Rusia.
- In Herastrau se gasesc 6 specii de ciocanitori. Cel mai bun sezon in care le putem admira este iarna; si primavara devreme, cu putin noroc.
- La Mogosoaia traieste cea mai mare specie de ciocanitori, cu scufita rosie, ca Woody The Woodpecker.
- Ciufii fac senzatie la Iași, cei mai multi traiesc in curtea facultății de marketing.
- Stancuța este cea mai mica specie de cioara.
- Lebedele de iarna sunt foarte vocale, in timp ce lebedele albe sunt foarte tacute.
- Coțofana este foarte desteapta: isi construieste cuib dimineata si seara, in timpul zilei face unul de diversiune si cu gălăgie, pentru a deruta prădătorii.
- Cioara, cotofana si stăncuța pot fi învățate sa vorbească.
- Hitchcock a folosit ciori negre in celebrul “The birds”, ciori care se hranesc doar cu insecte.
- Si o info cu dedicatie pentru prietenii mei Diana Marasoiu si Florin Ioanitescu de la escapism.ro: Data viitoare sa mergeti in orasul vostru preferat, Istanbul, in septembrie, ca sa admirati spectacolul oferit de miile de berze care fac popas aici.
Povestea Strongbow continua in acesta vara. Stunt-ul Strongbow (mierla oversized) s-a mutat la Roaba de Cultura din Herastrau, unde o puteti vedea toata vara. Eu ma pregatesc pentru petrecerea de maine, 13 iulie, cand ma voi bucura de un pahar de cidru cu multa gheata la apus de soare, iar seara vom urmari o selectie de filme cool despre natura semnata de prietenii de la ShortsUp. Haideti si voi!
#urbanbynature #birding #strongbow
Surse foto: Doru Panaitescu, Cristian Vasile (Bucuresti Optimist), arhiva personala, https://70srichard.wordpress.com
NO COMMENT