Aceasta postare trebuia sa fie facuta pe 9 martie, cand s-au implinit 175 de ani de la premiera uneia dintre cele mai revolutionare si mai frumoase opere scrise vreodata, “Nabucco”, de Verdi (la Scala din Milano).
Din lipsa de timp, am amanat pentru astazi, cand scriu in jurnalul meu online despre cele mai puternice momente de la inceputul anului, “Tineriada”, cum a fost numita revolutia din acest ianuarie, cand oamenii au iesit in strada ca sa protesteze impotriva coruptiei din Romania. Protestele continua si in acest moment, pentru ca #rezist si #neamsaturat sunt rezultatul a aproape 28 de ani de coruptie si furt in Romania, dupa revolutia (sau ce a fost ea atunci) din decembrie 1989.
Traim vremuri revolutionare. Fiecare generatie a avut protestele sale, dar acum, mai mult ca niciodata, ele sunt vizibile datorita implicarii masive si datorita puterii social media.
“Women March” este una dintre cele mai puternice miscari din ultimii zeci de ani, o incununare cu succes a tot ce au transmis vocile puternice din mass media din ultimii 10 ani.
Pentru toti prietenii mei care au fost in Piata Victoriei in fiecare seara, pentru protestele dupa tragedia din Colectiv (noiembrie 2015), cand am iesit cu totii in strada, pentru toti revolutionarii din viata mea, iata doua piese puternice si reprezentative acestei perioade:
De cate ori aud Corul sclavilor evrei, “Va, pensiero, sull’ali dorate…”, imi amintesc de prima data cand am ascultat aria, la radio, cand eram mica. Aici, in doua interpretari de exceptie:
https://www.youtube.com/watch?v=7K68tdN3fYw
https://www.youtube.com/watch?v=-cpc6netR30
“Where’s The Revolution”, al lui Depeche Mode, (de pe albumul Spirit), single lansat chiar in zilele de inceput ale protestelor din Romania.
https://www.youtube.com/watch?v=jsCR05oKROA
Cei care ma cunosc, imi stiu si parerile. Pledez pentru drepturi egale pentru toata lumea. Si nu pot accepta ca cei care ne conduc, global, sa uite ca sunt angajati ca sa apere interesele maselor. Etica, bunul simt, empatia, cinstea, ar trebui sa fie normalitate pentru politicieni. Exista modele (Tarile Nordice, Canada, Obama years), iar sistemele electorale trebuie sa fie adaptate secolului 21. Asta ca sa nu se mai repete ororile de la noi, din Rusia, US, Siria, si lista continua.
Va las cu muzica si sper intr-o victorie pasnica, a cuvintelor.
Surse foto: Facebook, https://www.metopera.org, YouTube, http://host.madison.com
NO COMMENT