READING

Povestea mea cu Rosenthal. Capitolul I

Povestea mea cu Rosenthal. Capitolul I

Prima mea amintire legata de Rosenthal este din copilarie, cand, la cutremurul din 1977 serviciul nostru de masa a disparut in mod miraculous dupa ce o echipa de muncitori voinici a terminat reparatiile casei noastre de la Campina. Mamaie a facut o mica criza, mai ales ca serviciul era un dar de nunta (de la finele anilor ’30). A ramas doar supiera, care era locul preferat de odihna al birmanezului Figaro si pe care am recuperat-o din Romania post revolutionara. Da, cand am emigrat, in vara lui ’89, nu am avut voie sa o luam cu noi, era considerata obiect de patrimoniu.

Cand s-a deschis magazinul My House din Bucuresti am redescoperit frumusetea serviciilor Rosenthal si de cate ori am avut cate o ocazie speciala din viata prietenilor mei – casatorii, botezuri, zile de nastere – am ales sa cumpar cadou cate un obiect Rosenthal.

Zilele trecute mi-am amintit de duminicile din familia mea, cand mesele de pranz incepeau la ora 13:00 si se incheiau pe la 7 seara, de supa cu galushte pregatita de mamaie si servita in supiera cea eleganta, m-au invadat toate aromele si intreaga atmosfera calda de care am avut parte cand inca eram toti, in formatie completa.

Am decis asadar sa aduc un omagiu familiei mele si sa scriu in fiecare zi de vineri, in aceasta perioada de pregatiri de sarbatori, despre serviciile de masa preferate Rosenthal de la My House.

Dar inainte de asta trebuie sa scriu putin despre inceputurile Rosenthal, in urma cu 125 de ani. Totul a inceput cu o scrumiera, denumita romantic “ locul de odihnă a ţigarilor aprinse“.  Era o scrumiera pictata superb si a fost primul mare succes Rosenthal. Se intampla in anul 1879, iar Philipp Rosenthal era abia la inceputul unui lung drum cu clinchete si aplauze. Insemnul pretios Rosenthal de pe spatele fiecarui obiect a fost adaugat in anul 1907.

Elitismul Rosenthal se traduce prin piese realizate la cele mai inalte standarde estetice si ale calitatii, un marketing excelent inca de la primele piese lansate. Cele mai celebre servicii de masa Rosenthal de la finele secolului 19 sunt  “Louis XIV“ si , “ Louis XVI“,“Empire“,“Sanssouci“ si “Monbijou.

Saptamana viitoare voi scrie despre serviciul Rosenthal Sanssouci, din linia Rosenthal Tradition a Casei Rosenthal, care imi aminteste cel mai bine de cel din care am mancat cele mai bune delicatese pregatite de mamaie si care poate fi achizitionat din magazinul My House din Calea Dorobantilor 168 si de pe site-ul www.myhousecult.ro.

Set de masa Rosenthal Sanssouci de la la magzinul My House

Album Rosenthal de inceput de secol 20

Zsa Zsa Gabor la cina

Mae West la dejun, 1930

1925, Rudolph Valentino acasa la  producatorul Joe Schenck, alaturi de celebra costumiera Natacha Rambova, Buster Keaton, Norma Talmadge, Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks, Mary Pickford & friends.

Charlie Chaplin & Paulette Goddard dejuneaza

Howard Hughes la micul dejun

Jack Oakie, Loretta Young si Clark Gable la dejun.

Joan Crawford si Clarence Brown si un tort asezonat cu vesela de desert Rosenthal

Iar aici este o reteta de clatite, un melanj din reteta originala a lui mamaie si cel al unei bune prietene din Israel, Ety Divon.

·      4 oua

·      4 linguri de zahar

·      ¾ pachet de unt President

·      2 pahare mari (eu le folosesc pe cele de la Ikea) cu faina

·      2 pahare mari & ½ cu lapte

·      coaja rasa de la ½ de lamiae

Se topeste untul si intre timp se amesteca cu mixerul ouale & zaharul. Se adauga untul si se amesteca bine, apoi faina, incet, incet, alternata cu laptele. Cantitatile sunt “ochiometrice”, ideea este ca la final sa obtineti o pasta care sa “curga” ca iaurtul; adaugati coaja rasa de la lamaie si amestecati bine, bine.

La final, secretul este sa tineti aluatul de clatite in frigider pentru minim ½ de ora, ca sa se omogenizeze perfect.

Eu nu fac clatitele cu scamatorii, pun o lingurita de unt in tigaie si incing bine, apoi adaug cu polonicul din aluatul de clatite si le intorc de pe o parte pe alta cu o spatula din lemn.

Din cand in cand ung tigaia cu o pana de gasca (asha facea mamaie).

Clatitele au un gust divin si arata impecabil servite pe platoul RosenthalJ

Preferatele mele sunt cele cu dulceata de visine sau de cirese amare.

Pofta buna si pe curand, cu povesti Rosenthal-iene!

Surse de inspiratie: My House, http://valentineantiquegallery.com, http://classiccinemagold.com, http://acertaincinema.com, http://aeronauticeng.weebly.com, http://felixinhollywood.blogspot.ro,

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here