READING

Margot Fonteyn cea minunata

Margot Fonteyn cea minunata

Astazi ar fi fost ziua lui Dame Margot Fonteyn (18 mai1919 – 21 febraurie 1991) una dintre cele mai mari balerine ale secolului 20, cu o cariera foarte longeviva in cadrul Royal Ballet din Londra. Am citit de curand despre viata sa de balerina calatoare. Fonteyn s-a nascut in Anglia, dintr-un tata britanic si o mama pe jumatate irlandeza si jumatate braziliana ( Margot si-a schimbat numele din Fontes in Fonteyn, la inceputul carierei sale).

Margot Fonteyn a inceput sa danseze balet de la varsta de 4 ani, atunci cand mama sa a inscris-o la cursuri pe care le frecventa impreuna cu fratele sau mai mare. Patru ani mai tarziu, familia s-a mutat in China, datorita afacerilor cu tutun ale tatalui sau iar Fonteyn si-a continuat studiile de balet in Tientsin si ulterior in Shanghai, cu profesorul George Goncharov. Pe fundalul invaziei japoneze in China in cel De-al Doilea Razboi Mondial, Fonteyn s-a intors la Londra, unde s-a pregatit serios pentru o cariera de balerina, cu celebra Ninette De Valois. A devenit in scurt timp Prima Ballerina ( la doar 20 de ani) si este recunoscuta in istoria baletului ca cea mai buna Aurora (din “Frumoasa din Padurea Adormita” si Giselle. Colaborarea lui Fonteyn cu cuplul de coregrafi Roland Petit si Martha Graham este de notorietate.

Dupa o relatie de 10 ani cu compozitorul Constant Lambert (care i-a dedicat muzica din baletul “Horoscope”), Margot Fonteyn l-a cunoscut pe diplomatul panamez Roberto Arias, cu care s-a casatorit in anul 1955. Sase ani mai tarziu, cand Rudolf Nureyev a fugit din Uniunea Sovietica, Fonteyn l-a intalnit si au inceput sa danseze impreuna.

http://www.youtube.com/watch?v=ucWxfvoIi7E

Cuplul Fonteyn-Nureyev ( ea avea 42 de ani si Nureyev, 24) a ramas celebru in istorie pentru aplauzele de la finalul baletului Giselle si pentru prietenia minunata care a durat pana la sfarsitul vietii lui Margot. Cei doi au dansat pana in 1979, an in care Margot si-a pus poantele in dulap, dupa o cariera de aproape 50 de ani pe una dintre cele mai frumoase scene, cea a dansului. Fotograful Michael Peto i-a surprins pe cei doi in niste fotografii minunate, in timpul repetitiilor si al spectacolelor.

Unii spun ca motivul pentru care Fonteyn a dansat pana tarziu a fost ca sa plateasca facturile medicale ale sotului sau, ramas invalid dupa ce a fost impuscat (de un alt diplomat din Panama, urmare aventurii lui Arias cu sotia acestuia). In loc sa il paraseasca, Fonteyn a ales sa aiba grija de el pana in ultimul moment, in 1989, iar ea a murit, diagnosticata cu cancer, doi ani mai tarziu.

Am vazut-o pe Margot Fonteyn dansand, pe niste DVD-uri pretioase pe care le are mama mea. Intr-adevar, Fonteyn a fost o Giselle ravasitoare. Vreau sa imi comand de pe Amazon biografia sa si filmul document “Margot” al regizorului Tony Palmer, in care apar inregistrari cu Margot Fonteyn, Rudolf Nureyev, Roland Petit si alti artisti care au cunoscut-o pe marea balerina.

Margot Fonteyn fotografiata de Cecil Beaton

Margot Fonteyn si Mikhail Baryshnikov

Surse: http://www.icollector.com, http://therainhouse.wordpress.com, http://gramilano.com, http://www.smithsonianmag.com, http://www.keithmoneyart.com, http://50yearsindance.com, http://openlibrary.org, http://www.selections.com, http://dance.about.com, http://www.ballerinagallery.com

zp8497586rq
zp8497586rq

People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
follow me over here