Din generația mea (cei născuți în anii ’70), cred că fiecare dintre noi are o poveste cu o pădure: drumeții cu părinții sau cu clasa, orele de orientare geografică/cercetașă; tabere la munte (eu am fost la Padina). Câmpineancă fiind, mergeam des la Breaza, la Sinaia sau Bușteni iar una dintre primele mele amintiri legate de o fascinație are legătură cu o după amiază de vară, după ploaie. Eram la Bușteni, înainte de banchetul de terminare a clasei a VIII-a și am privit munții și brazii care parcă se scuturau de picăturile de ploaie. Am avut senzația că vârfurile brazilor ating norii. O fascinație ușor poetică, dar aerul acela de munte, pompat de mirosul proaspăt de brad, rămâne poate una dintre cele mai puternice amintiri olfactive ale mele.
Până atunci puteam să îmi imaginez ce i-a determinat pe scriitorii români sau slavi să le dedice pădurilor zeci de pagini în câte o carte. Parcă vedeam întinderile de mesteceni, temă recurentă și în filmele anilor ’70 și ’80, românești sau ce mai reușeam să vizionăm la cinematograf sau la televizor. Erau filme de epocă, filmele cu haiduci, polițiste sau de război, cu lupte sau cu schimburi de spioni. Toate acele imense întinderi de păduri îți spun o poveste neprețuită doar dacă le îngrijești.
Începând din data de 31 martie, prima pădure din România, situată în județul Covasna, are parte și de un alt fel de îngrijire, soluția “Smart Forest”.
Proiectul de pădure inteligentă, conectată la rețeaua Supernet este o premieră în România. Dispozitivele de monitorizare și semnalizare sunt numite și gardieni digitali care ajută la combaterea defrișărilor ilegale.
Cine sunt gardienii digitali?
Pădurea inteligentă Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone prin „gardieni digitali”, care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național. Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km și poate preveni defrișarea a peste 3Km2 de pădure.
Acest proiect face parte din misiunea Vodafone de a proteja mediul și totodată este un apel la solidaritate pentru apărarea pădurilor din România împotriva defrișărilor ilegale.
În acest moment lăsăm în spate nostalgiile cu codrii din balade și ne gândim la prezent și mai ales la generațiile viitoare care trebuie să fie educate în spiritul protejării planetei. Ori asta se face cu pași mici, de la nivel de familie, școală, mediul în care se dezvoltă fiecare dintre noi.
Eu vă invit pe fiecare să îmi scrieți o poveste personală legată de păduri. Îmi puteți comenta în feed-ul de Instagram sau de Facebook, urmând aceste recomandări: să nu fie sub formă de dialog, să fie originală, să transmită emoție și să aibă o lungime de maximum 10 minute în format audio. O selecție de povești scrise aici va intra în audiobook-ul „Vocea Pădurii”, realizat de Vodafone.
Aici este întregul regulament al acestui concurs: https://we.tl/t-wdeEED6Wko
Proiectul „Smart Forest” face parte din noua viziune de brand a Vodafone „Împreună Putem” („Together We Can”), prin care își continuă misiunea de a contribui la societatea digitală în care nimeni nu este lăsat în urmă, reducând în același timp impactul asupra mediului. Platforma lansată printr-un spot emoționant a fost creată în urma studiului derulat de companie în rândul consumatorilor, care a arătat cum tehnologia s-a transformat dintr-un instrument care stimulează oamenii la nivel personal într-o componentă esențială care poate genera impact în dezvoltarea durabilă a societății. Sub promisiunea „Împreună putem”, compania va continua eforturile de dezvoltare a rețelelor sale Gigabit pentru a îmbunătăți conectarea oamenilor și a comunităților, a folosi tehnologia pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a susține educația, sectorul medical și pentru a crea o societate incluzivă și durabilă.
„The power of Together”, asa cum a spus in conferinta de presa de ieri Murielle Lorilloux, CEO Vodafone, este ceva ce trebuie sa se intample acum, aici, peste tot.
Link documentar: https://youtu.be/xsgbyQSDaIc
În încheiere, las aici 3 conturi de Instagram pe care le urmăresc cu plăcere: cel al Alexandrei Ștefania Diaconu al Ioanei Lovin (petocuri.ro) și cel al fotografei Felicia Simion.
#Vodafone, #PrimaPadureSmart, #Supernet, #DamVocePadurii
Surse foto: Vodafone, arhiva personală
NO COMMENT