Daca Romania o
are pe Iulia Dobrin si imperiul sau I.D. Sarrieri, Israelul a avut-o pe Lea Gottlieb, pe care eu am numit-o Lady Gottex, un darling brand al costumelor de baie.
Daca ajungeti in Israel, la Design Museum din Holon (la care si-a adus aportul celebrul Ron Arad) se desfasoara expozitia omagiu adusa Leei Gottlieb, pana in data de 4 mai. Expozitia este o calatorie in lumea acestei femei vizionare, al carei motto a fost “I Like Making Something Out of Nothing”.
Leah (Lenke) Roth (1918-2012) s-a nascut intr-un catun unguresc, intr-o familie de evrei foarte saraci si a fost crescuta de o matusa pana la casatoria cu Armin Gottlieb. Cuplul a avut doua fiice, Miriam si Judith. Familia a supravietuit razboiului si lagarelor de munca si odata ajunsa in Israel, in anul 1949, Lea si sotul sau s-au lansat intr-o mica afacere de familie, un atelier care manufactura sorturi si haine de ploaie. Ideea costumelor de baie i-a venit Doamnei Gottlieb in anul 1956. O tara calda, cu o vreme atat de insorita aproape tot anul trebuia sa aiba costume de baie care sa o reprezinte.
Asa a inceput aventura Gottex, care in prezent exporta costume de baie in aproape 80 de tari. Boom-u suprem a fost in anii ’70, cand Gottex a primit premiul intai (in 1972, anul nasterii mele) in cadrul International Fashion Show de la Cannes. Lady Di, Elizabeth Taylor au fost cliente fidele Gottex, vrajite de ideile Leei Gottlieb, care si-a gasit surse de inspiratie de fiecare data in arta si in orasele preferate. Lea Gottlieb le-a supravietuit sotului sau si fiicei Judith. A lasat in urma o afacere de succes si o poveste extraordinara, tradusa prin aceasta expozitie pe care am vizitat-o ieri impreuna cu mama, o adevarata bucurie. A, si mama are in dressing cateva costume de baie Gottex, asa ca la urmatoarea mea vizita acasa ma voi “infrupta” copios din ele.
Pe site-ul muzeului puteti sa cititi intreaga poveste a acestei doamne vizionare si talentate. http://www.dmh.org.il
Preferatele mele sunt colectia Gauguin, din 1994, “Csardas”, 1991, “Topkapi”, 1989, “Casablanca”, 1995 si “Jerusalem of Gold” din 1992.
surse de inspiratie: Holon Design Museum, http://www.filepmotwary.com, arhiva personala
NO COMMENT