Fortunato Depero forever Campari

F-DEPERO-STATI-MENTALI-1-1915

Dragi iubitori de Campari, daca ati ajuns in supermarketurile Carrefour, ati observat cu siguranta sticlele cu trei etichete diferite si in editie limitata cu reproduceri ale unora dintre cele mai celebre lucrari ale artistului futurist Italian Fortunato Depero.

L-am descoperti pe Depero in urma cu cinci ani, pe vremea cand ma ocupam de PR-ul Campari si apoi am organizat in anul 2010 expozitia retrospectiva de la Carturesti, cu cele mai reprezentative ad-uri publicitare Campari, adevarate opere de arta.

Apoi, in toamna lui 2012, cand s-a lansat Calendarul Campari 2013 cu Penelope Cruz si i-am luat actritei un interviu pentru Harper’s BAZAAR Romania,  am avut ocazia sa vizitez si Galeria Campari din Milano, aflata intr-un acaret superb realizat al birourilor Gruppo Campari, pe locul unde a fost prima fabrica de imbuteliere a acestei licori pe care o beau cu mare placere, de fiecare data. Ei bine, Galeria Campari adaposteste toate ad-urile realizate de nume celebre din arta, din 1860 si pana in prezent.

Recunosc ca multa vreme m-am tinut departe de Miscarea Futurista (atat de populara in secolul nostru prin ideea de inovatie, de fast-forward), datorita asocierii acestuia cu fascismul si cu toate ororile celor doua razboaie mondiale, dar daca stau sa ma gandesc mai bine, daca nu erau acesti artisti italieni, poate ca celelalte curente pe care le-au influentat – Suprarealismul, Dada sau Art Deco ar fi fost altfel.

Fortunato Depero s-a nascut la 30 martie 1892 in Val di Non, Trento si si-a trait viata in valuri italiene si americane.

In 1916, Depero a creat decorurile si costumele pentru ”Baletele ruse” ale lui Diaghilev si ‘Cantecul Privighetorii’, pe muzica lui Igor Stravinsky.

Apoi au urmat expozitii neconventionale, proiectul Casa Artei Futuriste, unde artistul a planuit sa produca tapiserii, panouri publicitare si mobila pentru a decora casa futurista.

Colaborarea lui Depero cu Campari a inceput in anul 1924, tradusa prin ad-uri publicitare care, in viziunea sa trebuiau sa fie opere de arta. Depero este autorul iconicei sticle Campari soda, careia i-a creat design-ul si care, din 1932, cand a fost introdusa pe piata si pana in prezent, a devenit un obiect cult si a inspirat si crearea lampii Ingo Maurer (realizata de Raffaele Celentano la finele secolului 20) si pe care o puteti cumpara in reduceri acum, de aici, costa 385 de dolari http://www.stardust.com/CAMPARI.html.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here