Astazi o celebrez pe Lee Miller, sau Lady Penrose, cum i se mai spunea ( 23 aprilie 1907 – 21 iulie 1977). Lee s-a nascut la New York iar tatal sau, inginer-inventator i-a facut cadou un aparat de fotografiat atunci cand aceasta era un copil.
Lui Lee ii placea sa surpinda oamenii pe strada, in forfota orasului si in timpul unei plimbari prin Manhattan a fost descoperita de un fotograf Vogue, care i-a propus sa apara in pictoriale de moda. Lee si-a facut debutul cu o coperta in anul 1927, realizata de George Lepape si in scurta vreme a devenit unul dintre cele mai solicitate modele, pozand pentru Arnold Genthe, Nickolas Murray sau Edward Steichen. Lee a fost prima femeie care a aparut intr-o campanie ( controversata la vremea respectiva) la tampoanele Kotex, fotografiata de Steichen.
In vara lui 2007 am avut norocul sa prind la Muzeul Picasso din Barcelona o retrospectiva Lee Miller care ulterior s-a plimbat prin alte muzee europene ( acum o puteti vizita la Oregaard Museum din Danemarca, pana in 20 iunie. http://www.oremus.dk ). Dupa expozitie am citit mai mult despre Lee si am si scris la un moment dat pe site-ul revistei tabu despre aceasta femeie extraordinara.
Lee fotografiata de Man Ray, 1930
In 1929 Lee l-a intalnit pe artistul Man Ray la Paris si a devenit asistenta, modelul si iubita acestuia. A devenit membra a miscarii suprarealiste si i-a intalnit pe Paul Eluard, pe Pablo Picasso si pe Cocteau, care a distribuit-o in filmul suprarealist The Blood of a Poet din 1930. Se pare ca celebra lucrare a lui Dali, ,,femeia cu sertare’’ a fost inspirata de Lee.
buzele lui Lee Miller in lucrarea din 1937 a lui Man Ray, The Lovers.
Lee intr-o reclama la rujul Guerlain, 1932
Dupa experienta pariziana, Lee s-a intors la New York unde si-a deschis impreuna cu fratele sau un studio de fotografie, realizand in paralel pictoriale pentru Vogue US.
Fotografie facuta de Lee. Un picnic topless cu Paul Eluard, Roland Penrose, Man Ray, Ady Fidelin, in vara lui 1937.
In aceasta fotografie, stanga, Lee fumeaza iar Penrose trece in spatele aparatului de fotografiat.
Dupa casatoria scurta cu egipteanul Aziz Bey, Lee s-a intors la Paris unde l-a cunoscut pe artistul suprarealist britanic Roland Penrose, care i-a devenit in scurta vreme sot. Penrose fusese iubitul lui Peggy Guggenheim si se pare ca Peggy a fost cea care a insistat ca Lee si Penrose sa se casatoreasca. Atuncic and Lee s-a mutat la Londra impreuna cu Penrose, a inceput sa lucreze ca fotograf pentru British Vogue, acoperind paginile de life & style.
Lee Miller fotografiata de David Scherman in baia lui Hitler, Munchen, 30 aprilie 1945.
In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, Lee a fost singura femeie fotograf corespondent de razboi din partea Vogue. Miller si David Scherman( corespondent din partea Life Magazine) au fotografiat ,,semnele’’ razboiului. Miller a fotografiat soldatii in timpul debarcarii din Normandia si a fost la Paris in timpul eliberarii orasului.
A fost singura femeie care a facut fotografii in lagarele de exterminare Buchenwald si Dachau. Pe site-ul oficial LeeMiller exista si o serie de fotografii surprinse de Lee in Romania, in timpul razboiului ( sunt pe acest link http://www.leemiller.co.uk/GalleryDisp.aspx?cat=6).
Lee Miller, Pablo Picasso si ,,baietii'' Claude Picasso si Antony Penrose ( cu cizmele rosii), fotografiati de Roland Penrose.
Dupa terminarea razboiului Lee Miller a trecut printr-o perioada foarte grea de depresie, fiind marcata de ororile vazute. In 1947 s-a nascut unicul sau fiu, Antony Penrose iar Miller s-a ocupat de cresterea sa, in paralel cu sedintele foto pentru Vogue si ilustarrea biografiilor lui Antoni Tapies si Picasso.
Lee Miller in viziunea lui Picasso
Familia Penrose isi petrecea vacantele impreuna cu clanul Picasso, Lee descoperindu-si un talent culinar fantastic, aceasta pregatea adevarate festinuri.
Dupa moartea lui Lee Miller, Antony Penrose a scris o carte despre ea, The Lives of Lee Miller pe care sper ca prietenii mei de la Anthony Frost sa o aduca in curand in librarie.
Surse: http://veja.abril.com.br, http://artdecoblog.blogspot.com, http://www.liberation.fr, http://www.bostoneventguide.com, http://bunnatinedreams.blogspot.com, http://blindflaneur.com,
Lee si sotul sau, Roland Penrose
NO COMMENT