Pentru ca nu mai prididesc cu spalatul pe maini si pentru ca statul in casa imi usuca pielea si asa destul de uscata (beau putina apa), am apelat la beauty editorii preferati si la listele lor sincere de recomandari in materie de sapunuri si crème.
In ordinea in care au venit raspunsurile, va prezint raspunsurile acestora.
Adina Necula, creatoarea blogului omonim si PR de fashion & beauty.
“In primul rand, sapunurile solide obisnuite, cu proprietati antibacteriene, contin o cantitate mare de surfactanti. Acesti surfactanti pe de o parte sunt benefici pentru sanatate, pe de alta parte nocivi pentru piele. Surfactantii dizolva membrana bacteriilor si a virusurilor, indeparteaza eficient orice bacterie, insa in acelasi timp au un puternic efect deshidratant, ceea ce inseamna ca odata cu inlaturarea potentialilor agresori, lasa epiderma fara scutul sau de protectie. Este vorba despre acel film hidrolipidic de suprafata care formeaza o pelicula si a carui functie principala este sa apere pielea de bacterii. Totodata, filmul hidrolipidic este responsabil si cu aspectul suplu si catifelat al pielii.
Sapunurile lichide sau gelurile de curatare dermatologice, sunt de regula formulate avand in vedere tocmai acest aspect: prezervarea filmului hidrolipidic si asigurarea unei igiene eficiente, care sa nu lasa pielea lipsita de aparare. Vorbim aici despre un continut bogat in biolipide, glicerina, alantoina – un excelent calmant, sau uleiuri bogate in acizi grasi esentiali (omega 3, 6 etc) – in, avocado etc.
Uleiul lavant relipidant de la Topicrem (recomandat inclusiv copiilor) este excelent si in rolul de “sapun lichid” pentru maini – la fel si sapunul lichid cu unt de shea si rozmarin de la L’Occitane – sau crema lavanta din gama Toleriane – La Roche Posay.
In ceea ce priveste cremele de maini, prima recomandare ar fi Cicavit+, o crema cu o putere reparatoare extraordinara (accelereaza refacerea pielii cu pana la 7 ori), pe care este oricum indicat sa o ai in casa, deoarece face parte din categoria produselor multifunctionale cu actiune cicatrizanta rapida (este excelenta pentru iritatii, post proceduri cosmetice, arsuri, dupa epilat sau barbierit, dupa expunerea la soare etc). Este singura crema care in ceea ce priveste mainile mele a avut efect vizibil imediat (de obicei o aplic seara, inaintede de culcare, insa si in timpul zilei, avand grija sa o las pe piele macar o ora inainte sa ma spal pe maini).
De asemenea, o actiune reparatoare senzationala o are si crema de maini de la Kiehl’s, balsamul Petite Remede de la L’Occitane , crema de maini cu mosc de la Sabon, si crema de maini SwissoLogical de la Zepter.
Lioara Bradu, de ale carei sfaturi tin cont de cand exista reviste glossy in Romania (anii ’90).
“Incearca uleiuri de dus in loc de sapun obisnuit (Nivea are un ulei de dus minunat sau cei de la Sabon) sau chiar spuma de ras.
Pentru maini exista un lapte de corp de la Elmiplant, cu acid hialuronic – Supreme Hyaluronic se numeste, e minunat.”
Madalina Ionescu, beauty editor la Glamour
« Recunosc că eu în perioada asta m-am întors la clasicul sapun Protex (în variantă solidă), pe care îl folosesc în mod obsesiv, chiar dacă nu am vreo ieșire urgentă. În paralel, alternez cu o versiune lichidă și hidratantă de la Rituals – The Ritual of Ayurveda Hand Wash – pe bază de ulei de migdale dulci și trandafir indian (disponibil pe site-ul Douglas.) Împreună fac treabă bună pentru mâinile mele. Un alt săpun, tot lichid, cu care pielea mea s-a înțeles de minune este Savon Liquide Marseille Extra Pur Olive Wood de la Compagnie de Provence (disponibil pe madisonperfumery.com).
La capitolul creme, si aici alternez mai multe produse – recunosc că am câte o cremă de mâini în fiecare colțișor al casei. Dar o să le enumăr pe cele din top 3 personal.
Încep cu Lipikar Xerand de la La Roche-Posay, ideală pentru pielea uscată și foarte uscată, care hidratează în profunzime și mă ajută să-mi țin în frâu și alergia sezonieră.
Următoarea pe listă este Reparative Hand Cream de la CeraVe, îmbogățită cu trei ceramide esențiale și acid hialuronic. La fel, este potrivită pentru pielea sensibilă, extrem de uscată și chiar crăpată. Plus că nu conține parfum și parabeni, fiind și hipoalergenică.
Apoi, adaug un produs premium, mai degrabă un guilty pleasure, cu o textură onctuoasă, nutritivă, pe bază de extract de iris Padilla, ceară de trandafir de mai, unt de shea și glicerină – Le Creme Main Texture Riche de la Chanel – cu care îmi răsfăț pielea atunci când simt nevoia de o experiență mai degrabă senzorială (îi ador parfumul discret).”
Lavinia Gogu, beauty editor la ELLE Romania si Thrive Romania si autoarea blogului omonim
“În mod paradoxal, în această perioadă nu folosesc nici săpun și nici cremă de mâini.
Săpunul, oricât ar fi de delicat, după 30 de spălări care durează 20 de secunde, usucă foarte tare mâinile. Drept urmare, pentru spâlatul pe mâini am ajuns să folosesc gel de duș ultra-hidratant – orice gel de duș care se descrie a fi creamy este minunat. Curăță precum săpunul, dar are
integrați agenți hidratanți, ce protejează pielea fină a mâinilor.
Apoi, pot spune că am abandonat și crema de mâini (oricât ar fi de onctuoasă, parcă nu e suficient de hidratantă) și am trecut la artileria grea: unturile de corp. Aceste produse sunt din principiu mult mai emoliente, hidratând și hrănind intens pielea, spre deosebire de cremele de mâini, care majoritatea sunt create să intre repede în piele, pentru a putea să pui mâna pe chei, pe laptop sau pe volan la câteva minute de la aplicare.
Însă, sfatul meu ar fi ca după o posibilă contaminare să folosești gelul dezinfectant, și abia după aceea să te speli pe mâini.
Iar dacă mâinile sunt complet devitalizate după atâtea spâlări repetate, fă-ți un tratament simplu: aplică puțin ulei călduș de măsline argan, joboba sau de sâmburi de struguri și pune-ți niște mănuși de plastic peste, timp de 30 de minute, pentru a favoriza penetrarea în piele: atât
mâinile, cât și cuticulele îți vor mulțumi!”
Ioana Vasile, beauty editor la Harper’s BAZAAR Romania si autoarea @ioanavasilebeauty, colega mea de voluntariat in adaposturi de animale fara stapan & activista pentru protejarea mediului.
“Prefer variantele solide de sapun, sunt old fashioned din acest punct de vedere. In perioada asta, am terminat cate unul la 2 saptamani. Unul dintre preferatele mele este cel cu scortisoara si cuisoare de la Sensatia Botanicals, un brand cu sapunuri fabricate in Bali si distribuit prin Balixir.ro. Produsul lasa mainile catifelate si miroase senzational. Ceea ce apreciez la un sapun, de obicei, este lipsa uleiului de palmier din compozitie, un ingredient foarte ieftin, pentru a carui obtinere se taie paduri din zone cu mare biodiversitate. Taierile masive care fac loc plantatiilor de palmieri cauzeaza distrugerea habitatului multor specii de animale, pasari sau insecte vulnerabile sau pe cale de disparitie. E foarte dificil sa eviti in totalitate uleiul de palmier in viata de zi cu zi (se gaseste peste tot, de la cosmetice la alimente, detergenti sau carburant), asa ca macar in privinta unui sapun simt ca pot face o diferenta.
Crema de maini se alege la fel ca produsele de fata, in functie de nevoi si preferinte. Pentru mainile foarte uscate, sunt recomandate variante onctuoase siaplicare frecventa, mai ales dupa fiecare spalare pe maini, si numai pe partea exterioara a mainii, nu si pe interiorul palmelor. O varianta buna pentru maini foarte uscate o constituie manusile speciale cu crema in ele, cu care stai aproximativ 15 minute pentru un efect vizibil. Poti face asta si cu manusi normale, curate, dupa ce te-ai dat cu crema. O mare grija o acord protectiei solare, mai ales ca am pielea predispusa petelor. Pe timpul zilei, nu doar daca iesi afara, ci sidaca lucrezi intr-o camera insorita, e de preferat un produs cu SPF. Poate fi crema de maini sau pur si simplu crema solara de corp. Cea mai sic varianta este La Creme Main de la Chanel. Dincolo de textura produsului, e greu sa rezisti formei elegante, ergonomice, minimaliste a ambalajului.”
Masca pentru maini Macadamia, Sephora Collection, 20 lei
Pana cand am primit raspunsurile expertelor mele dragi, mi-am facut si eu un top restrans al produselor incercate in ultimele doua luni.
Sapunul de la VFMG, facut manual de doua frantuzoaice talentate si creative, un omagiu adus unor femei importante din istorie si care nu au avut parte de promovare intensa. Am sapunul omagiu Harriet Tubman (fosta sclava pe plantatiile sudiste care a salvat, fara sa fie prinsa niciodata, mii de sclavi). Sapunul asta cu unt de Karite chiar nu imi usuca mainile.
Va invit sa le urmariti si conturile de Instagram, in care posteaza frecvent produse de beauty si proceduri inspirante.
@adinanecula, @lioarabradu, @madalina_ionescu, @laviniagogu, @joannavasile & @ioanavasilebeauty.
La capitolul crème, pentru maini folosesc crema de la L’Occitane (tot cu unt de Karite) si crema Hey Honey de la Douglas. Pentru corp, Lait Hydratant de la Yonka e un adevarat panacea. Il cumpar de la Farmacia Tei.
Pentru ca pedichiura mea facuta acasa nu se compara cu cea de la salon, ma ajuta mult crema Ecooking de la Douglas.
Acum, cu toate recomandarile de mai sus, stiu ca am o lista consistenta de incercat si dupa ce vom iesi din carantina.
Sa fim sanatosi! Chiar acum ma ridic de la masa si voi bea un pahar cu apaJ.
Surse foto: toate cele de mai sus, arhiva personala
NO COMMENT