Am vazut de curand “Argo”, care a castigat un Glob de aur pentru cel mai bun film si i-a adus lui Ben Affleck si premiul pentru cel mai bun regizor iar Alan Arkin a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor in rol secundar. Sceptica initial, filmul m-a prins din primele 10 minute si m-a tinut cu sufletul la gura pana in ultima clipa (desi stiam ca se va termina cu bine). “Argo” a fost a doua operatiune de succes a anilor crizei terorismului din anii ’70, dupa “Operation Entebbe” din 4 iulie 1976, cand aproape toti pasagerii avionului Air France deturnat in Uganda au fost salvati de un grup de comando israelian printr-o actiune extrem de curajoasa (au incarcat intr-un avion de lupta masini prezidentiale care sa semene cu cele ale presedintelui Ugandei la acea vreme, dictatorul Idi Amin si i-au luat pe teroristi prin surprindere).
In cazul crizei ostaticilor americani de la Ambasada Americii din Teheran, americanii au mizat pe sarmul Hollywoodu-ului si au inventat un film (numele scenariului exista deja, “Argo”), proiect lansat in media printr-o conferinta de presa urmata de ad-uri in presa internationala, pentru credibilitate maxima. Eroul care ii va salva pe cei sase americani care reusisera sa fuga din cladirea sectiei consulare si sa se refugieze la resedinta ambasadorului Canadei este agentul CIA Tony Mendez, transformat peste noapte in producator aflat in cautarea unor locuri exotice de filmari in Iran pentru filmul sau SF a carui actiune se petrece in Orient. Ii las pe specialisti sa scrie mai multe despre film, eu pot doar sa va spun ca mi-a placut si ca vi-l recomand.
“Argo” mi-a adus aminte de matusa Viviana si unchiul Yakov care au lucrat la Teheran cativa ani in vremea Sahului Mohammad Rezā Pahlavī ( 26 octombrie 1919-27 iulie 1980). Unchiul meu a lucrat la o companie americana care construia sosele iar matusa Viviana a lucrat la sectia consulara a Ambasadei Israel din Teheran. Din fericire pentru ei, au plecat din Iran in primavara lui 1978, cand incepusera deja demonstratiile studentilor si ale gloatei indoctrinate de fundamentalisti. Povestile lor despre Iran sunt asemanatoare cu cele din “O mie si Una de Nopti”, chiar daca si in vremea Sahului era saracie, dar se simtea mult influenta Occidentului.
Am citit de curand ca o parte din filmarile “Argo” au fost realizate in casa Zsa Zsei Gabor din Bel Air. In film este locuinta producatorului de la Hollywood Lester Siegel (interpretat de Alan Arkin), implicat in operatiunea “Argo”. Nu va povestesc mai multe, va las sa vedeti filmul, dar
pregatiti-va sa mai vedeti o data casa lui Mrs. Gabor si in filmul
“Behind the Candelabra’, despre faimosul pianist Liberace, cu Matt Damon si Michael Douglas.
Alan Arkin si John Goodman in gradina casei Zsa Zsei Gabor.
Am inteles ca Zsa Zsa Gabor a fost prezenta la toate scenele filmate in casa. Normal, nici eu nu as fi ratat asa ceva!
Surse foto: http://www.aceshowbiz.com, http://www.cinemagia.ro/, http://nsarchive.wordpress.com, http://www.hollywood.com, http://www.cinemarx.ro/
NO COMMENT