Acasa la Marcel Iancu

writing my essay

marcel inv ein hod” width=”699″ />Astazi scriu putin despre Marcel Iancu, pentru ca ar fi fost ziua lui (24 mai 1895 – 21 aprilie 1984). Nu o sa va dau informatii pe care le stiti deja si despre care au scris zeci de site-uri (despre Miscarea Dadaista si Cabaret Voltaire, anii petrecuti la Zurich, prietenia cu Tristan Tzara si Victor Brauner, Contimporanul, etc). Voi scrie despre locul fermecator creat la initiativa lui Iancu in Israel, satul de pictori de la Ein Hod.

fotografia de pasaport a familiei Iancu, cu putin inainte de a emigra in Israel: Marcel Iancu, sotia sa Clara si fiicele, Josine si Theodora.

Dupa ce a emigrat pe teritoriul de astazi al Israelului (in 1941, in plin mandat britanic), Marcel Iancu a avut ideea de a crea un loc in care artistii sa vina sa locuiasca si sa lucreze in liniste. A ales zona de nord, langa orasul Haifa. Cu o priveliste superba spre marea Mediterana, cu nopti racoroase datorate Muntelui Carmel, Ein Hod si-a deschis portile in anul 1953.

Am fost la Ein Hod prima data in anul 1986, ca turista, si am fost fermecata de acest loc. Dupa emigrarea mea din 1989, de fiecare data cand am avut oaspeti din Romania, i-am adus aici. Imaginati-va un loc in care intrati in casele artistilor (din Israel si din toata lumea), care locuiesc si picteaza aici. Galerii de arta, cafenele mici, cu gradini cochete, Muzeul Janco Dada (construit ca o prelungire a casei lui Iancu si inaugurat in anul 1985). Este unul dintre locurile mele preferate din Israel. Daca ajungeti aici, sa intrati inainte pe site-ul Ein Hod Artists’ Village, unde sunt afisate expozitiile temporare. Puteti sa ramaneti aici peste noapte, intr-una dintre casele artistilor devenita hostel. In urma cu doi ani am vorbit la telefon cu una dintre fiicele sale, care locuieste la Tel-Aviv, urma sa ne intalnim, dar rendez-vous-ul s-a amanat pentru o zi care sper sa fie aproape.

Una dintre casele preferate de la Ein Hod a fost locuita in vacante de o buna prietena a familiei Iancu, artista austriaca Gertrud Kraus, una dintre inventatoarele dansului contemporan expresionist. Kraus a emigrat in Israel cu putin timp  inainte de inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial si a infiintat  Israel Ballet Theatre. La Ein Hod venea ca sa se relaxeze si sa isi viziteze prietenii artisti. In casa ei de aici o sa vedeti niste fotografii foarte frumoase cu ea, surprinse de diversi fotografi israelieni.  

Paul Newman in vizita la Ein Hod

Revenind la Bucuresti, orasul in care s-a nascut Marcel Iancu, acum cativa ani am avut surpriza sa gasesc la Carturesti Verona o harta a strazilor populate de cladiri proiectate de Marcel Iancu – "Traseu urban Marcel Iancu – inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti". Cladirile respective (pe multe dintre ele le stiti sigur) au fost proiectate de arhitectul artist si fratele sau, Iuliu Iancu,  in perioada 1929-1938. Mi-a placut mult ideea, din pacate am imprumutat cuiva harta si nu am reusit sa parcurg acest traseu, sper intr-o retiparire, o sun chiar astazi pe Anca Danila de la Carturesti, ca sa intreb. Oricum, imi place ca Scoala de Arte si Meserii este pe strada Marcel Iancu.

Imi doresc sa imi aniversez ziua de nastere la Ein Hod anul acesta, abia astept! (foto: pictura mea preferata, opera lui Marcel Iancu)
prieteni buni: de la stanga la dreapta, Tristan Tzara, Georges Janco, Marcel Janco, Jules Janco, Poldi Chapier si Ion Vinea.

autoportret

http://www.iancu.com/?page_id=22, http://artavizuala21.wordpress.com, http://ein-hod.info/, http://www.ein-hod.org, http://dadasurr.blogspot.com, http://exhibitions.europeana.eu,

Marcel Iancu la Ein Hod


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here